Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха и върнаха в институция 14-годишната Виктория от Варна, избягала от кризисен център
Автор: Пламена Николова 09:03 / 06.08.2019Коментари ()3057
© Фейсбук
14-годишната Виктория от Варна, която беше в неизвестност от 3 юни, е открита невредима и настанена в специализирано заведение за непълнолетни лица във Варна, съобщиха за Varna24.bg от пресцентъра на полицията. 

Момичето е в добро физическо и психическо здраве, а опасенията на майка й, че е била обект на посегателство от лица, занимаващи се с престъпна дейност, не бяха потвърдени от полицията. 

Припомняме, че момичето избяга за пореден път от кризисния център във Варна, където е била настанена от Агенция за закрила на детето.  

Информация за изчезването на Виктория се появи в началото на юни в социалната мрежа и гласеше:

"Това дете е в неизвестност от 3 юни, то е на 14 години от гр. Варна, казва се Виктория, има вероятност да е в опасност. Моля който я види да задържи детето и да звънне на тел. 112 или в най близкото МВР. Детето може да е жертва на трафик на хора!", гласеше разпространената информация. 

Припомняме и какво сподели за Varna24.bg майката на детето Десислава Георгиева:

"Социалните настаниха Виктория в Дом "Гаврош" при непълнолетни проститутки, там влизат и излизат сводници. Успях да я измъкна чрез адвокат. Тази година пак същото, защото й се карам да учи и да ходи на училище. Затова Виктория решила да избяга в Пловдив. Там я хващат полицаите и я връщат във Варна, където я предадоха на социалните, а те я настаниха в кризисния център. 

За трети път бяга от центъра и е в неизвестност от 3 юни. За мен няма проблем, имам удобства да си отгледам децата, искам детето ми да живее при мен. До момента имах само едно обаждане от Виктория, на 18 юни се свърза с мен и каза, че ако я открият и отново приберат в центъра пак ще избяга и че иска да живее при мен. 

Очаквах я на същия ден да се прибере, но така и не дойде, притеснявам се, че сводници я държат насила. Полицията я издирва също след сигнал, подаден от кризисния център след бягството й от там. Дано ми върнат детето живо и здраво. Сама я отгледах. Тя е записана на мое име. Имам и по малко дете, но него не смеят да го пипнат, тъй като се води на баща си на името."

Varna24.bg потърси за коментар и Анна Конукова, директорът на дирекция "Закрила на детето" във Варна. Ето какво обясни тогава по случая г-жа Конукова:

"Момичето е настанено в кризисен център с мярка "Закрила" поради конфликти в семейството. То е във възраст, в която е доста чувствително, преценило е, че не желае да живее в семейството си и има своите основания. Въпреки, че центърът е защитена зона и информация за него не се разпространява нито от нас, нито от медиите, криминално проявени лица, които имат някакви интереси, успяват да открият тези места и често млади момичета могат да попаднат в рискова ситуация, какъвто е и случая с това момиче. 

Момичето е настанено там, след преценка, че поведението й е рисково за нея и нейното здраве. Тя е бягала и от семейството си и от центъра. Ако се спазваха правилата и имаше разбирателство между родител и дъщеря, нямаше да се стигне до тази ситуация. 

Често пъти родителите вместо да потърсят причината в собственото си поведение, търсят вина в институциите. Не може да бъде упрекнат центъра в случая, че не е опазил момичето. Там не държат децата зад решетки и под ключ, това не е затвор. Надявам се скоро детето да бъде намерено живо и здраво, това е най-важното. След това ще се търси решение за справяне със ситуацията", каза Анна Конукова.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkriha-i-vurnaha-v-instituciya-14-godishnata-Viktoriya-ot-Varna-izbyagala-ot-krizisen-centur-887921
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.