Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Родители роптаят срещу спирането на анимационните филмчета във варненско училище
Автор: Пламена Николова 10:05 / 16.10.2019Коментари ()2732
©
Илюстрация
След като Varna24.bg даде гласност на родителски коментар, насочен срещу пускането на руски анимационни филмчета във варненското училище "П.Р. Славейков", до медията ни бяха изпратени множество коментари от родители в защита на добрата практика децата да бъдат срещани с любими анимационни герои на няколко поколения, превърнали се в класика. 

Припомняме, че родител на момиченце от централното варненско училище се жалва в социалната мрежа, че дъщеря му е била "принудена" да гледа руско анимационно филмче, а той самият не е давал съгласие детето му да учи руски език. Ето и част от коментарите, провокирани от изявлението на недоволния баща, както и от спирането на всички филмчета, излъчвани в междучасието за отмора на децата: 

"Родител съм на дете от същия клас. На интерактивната дъска е пускано не само "Ну, погоди", но и анимационното филмче "Маша и мечокът". Единствено този родител (от общо 25 деца ) има проблем със чуждия език, и по-точно, че чуждият език е руски. Този родител еднолично отива да говори с класната и с директорката, прескачайки мнението на други 24 родители, майки и бащи. Големият въпрос е този родител, очевидно русофоб, дали щеше да прояви такава самоинициатива, ако децата бяха гледали "Спондж Боб" или голямото американско скудоумие "Чичо Дядко"?

Синът ми е във същата тази паралелка и споделя, че децата съвсем непринудено се забавляват с белите на малката Маша, което пък им помага по-лесно да се адаптират от игри в детската градина към учебен процес в първи клас. Като разумен родител за мен е важно, че това работи, без значение дали героите говорят на руски или английски език.

За съжаление българската анимационна школа е само един тъжен спомен в наши дни. Защото децата на тази възраст по-скоро гледат, отколкото да разбират думите. Искрено съжалявам, че тази ситуация ме среща с този господин, който най-вероятно изпитва определени ментални дефицити, които ще донесат разочарование на тези деца,  включително и на моето дете", споделя майка на първокласник.

Друг родител на дете от същото училище оспорва в коментар до медията ни твърдението, че децата не излизат на въздух в междучасията, "принудени" да гледат филмчета:

"Факт е, че учениците от първи клас всеки ден излизат на двора в голямото междучасие, за да се раздвижват, с изключение на дните, в които метеорологичните условия не позволяват /дъжд, силен вятър/. За превод на руски филми и дума не може да става. А "тайното зарибяване" е плод на въображение. В споделеното от възмутения родител, има силно изкривена и невярна информация, която манипулира общественото мнение".

Припомняме и коментара на таткото, разбунил духовете и предизвикал реакция от страна на РУО Варна, откъдето спряха излъчването на всичко на интерктивната дъска в училището, което не е част от задължителното учебно съдържание :

"Варна. 2019-та година, страна в ЕС. От дъщеря ми научавам, че в междучасията се е учело руски език, почти ежедневно. Това без знанието и одобрението на родителите - както изрично се изисква по закон!! Прожектират се филми на руски, госпожата превеждала. Вместо да излизат навън през междучасията, седят и гледат руски филмчета. Уточнявам, не е руското училище, а обикновено българско такова. В България сме, официалния език на преподаване не е ли по закон задължително български?? Руския не отпадна ли още през 90-те години?? И защо е необходимо още от малки да "зарибяват" децата, и то тайно???"

По повод създалата се ситуация началникът на РУО Варна Венцислава Генова коментира за медията ни следното:

"С оглед на това, да бъде спокойна обстановката в града преди изборите и да не се политизира доброто желание на педагозите да се гледат на интерактивната дъска филмчета на какъвто и да било чужд език в ранна детска възраст, съм разпоредила интерактивната дъска да се използва само и единствено за пряка работа по преподаване на учебното съдържание. Считам, че инициативата на педагозите е добра да се пускат класически анимационни филмчета и песнички, това се прави с цел овладяване нарастващата агресия сред децата и за тяхно добро, с цел изграждане на една по-богата обща култура, но въпреки това, след като се възприема по този начин и за да не се злоупотребява, да се счита като пропаганда и провокация, съм издала тази заповед поне до 27 октомври, да не се  излъчват филмчета и музика на тази дъска", коментира за медията ни Венцеслава Генова.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Roditeli-roptayat-sreshtu-spiraneto-na-animacionnite-filmcheta-vuv-varnensko-uchilishte-906058
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.