Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Депутат от Варна : Ще върнем доброто старо име на училищните библиотеки с иновативни практики
Автор: Пламена Николова 17:39 / 09.03.2020Коментари ()1856
©
Опитваме се да върнем доброто име на училищните библиотеки от старо време, но вече с нови практики и информационни услуги. Това каза  народният представител от ГЕРБ д-р Емилия Милкова на провелата се във Варна работна среща на училищните библиотекари към Българската библиотечно-информационна асоциация. 

Тя припомни, че училищните библиотеки са едно специфично звено в системата на образованието, свързано с насърчаването на четенето . "Съвременният ученик има доста по-високи изисквания и освен традиционната книга той иска да има достъп до информационни ресурси", посочи  д-р Милкова . Тя даде пример с Математическа гимназия и Първа езикова гимназия във Варна, училищните библиотеки на които  имат електронни каталози и предлагат вече електронни услуги. Народният представител припомни, че тази година ще  работи  програмата  по подписаното споразумение между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката за подкрепа на училищните библиотеки с цел  насърчаване на четенето , събиране на информационни ресурси и подобряване на квалификацията.

"Важното е, че това споразумение дава шанс и възможност за допълнително финансиране на всяка училищна библиотека", посочи депутатът. До края на март върви и публичното обсъждане  и приемане на предложения и идеи за новата Наредба на физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на МОН, която след това ще влезе в сила. На провелата се работна среща във Варна  са обменени иновативни  форми  за насърчаване на четенето,  разисквано  е партньорството на училищните библиотеки с държавни, регионални и културни институции, дадени са  предложения за проекта на новата наредба на МОН.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Deputat-ot-Varna-Shte-vurnem-dobroto-staro-ime-na-uchilishtnite-biblioteki-s-inovativni-praktiki-942877
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.