Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Борбата с COVID-19 във Варна и областта продължава с нови разпоредби
Автор: Пламена Николова 15:26 / 16.03.2020Коментари ()7776
© Varna24.bg
Нови, допълнителни мерки за ограничаване на вируса СOVID-19 на територията на Варна и областта бяха набелязани по време на заседанието на кризисният щаб в Областна администрация вчера, научи Varna24.bg.

След предоставена информация от РЗИ, УБАЛ "Св.Марина", ОДБХ и от всички присъстващи членове на щаба относно обстановката в града и от направените предложения са взети единодушно следните решения:

За предприемане на противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна както следва:

В обекти, които произвеждат и предлагат на място, храни ( фурни, сладкарски изделия);

В обекти, в които извършват търговия с храни ( супермаркети, малки магазини за хранителни стоки, складове за търговия):

- да се извършва често проветряване на обектите - най-малко през 30 минути ;

- дръжките на врати, фризери, хладилни витрини, кошници и колички за продукти, лентите на ескалатори, парапети, бутони и врати на асансьори, ключове за осветление, механизми дистанционно управление на врати и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на гражданите и служителите да бъдат периодично дезинфекцирани с вирусоциидно действие на препарати през интервал от 20 минути;

- да се създаде организация от собствениците на посочените обекти за недопускане струпването на хора, като се определи лице / лицата, които да въвеждат ред;

- да се следи да има отстояние между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други , най-малко 1,5 метра;

- да се следи здравословното състояние на персоналът, работещ в посочените обекти и да се предприемат своевременни мерки при установяване на симптоми на заболяване.

Категорично се забранява струпването на опашки на граждани в обектите за търговия с храни!

Категорично се забранява задържане на хора и консумация на храни, пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.

Масите и столовете в посочените обекти следва да бъдат събрани и да се ограничи достъпа до тях .

В хотелите, в които има заведения за хранене и /или питейни заведения:

- да не се предлагат храни на блок маса

- да се използват съдове за еднократна употреба;

- да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът да бъде опакован в съдове за еднократна употреба и клиентът да го консумира самостоятелно.

Наемателите на магазини и маси на общинските пазари да не допускат струпването на опашки на граждани и да въвеждат ред за спазване на отстояние най-малко 1,5 метра на човек от човек. Фермерските пазари преустановяват работа.

Собствениците на венлинг автомати за кафе и пакетирани храни, да предприемат съответните действия по дезинфекция на бутоните, отделенията за монети и всички други повърхности, които са в контакт с ръцете на потребителите

Да се използват препарати за дезинфекция на повърхности и ръцете на персонала само с вирусоцидно действие.

Регистър на разрешените биоцили с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването;

Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи - тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.;

Всички останали обекти на пазарите, които предлагат нехранителни стоки да не извършват дейност.

Всеки, който не спазва дадените указания ше бъде санкциониран.

Всички по-горе изброени противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна да бъдат сведени до знанието на кметовете на общини на територията на област Варна.

Възлага се също така на директора на РЗИ-Варна да издаде заповед по отношение ангажимента личните лекари да извършват прегледи на пациенти с наложена карантина при необходимост.

Кметовете на общини съвместно със структурите на МВР трябва да организират контрола върху пропускателния режим на автогари и жп гари, да се извършва мерене на температура, да се да указва съдействие при установена нужда.

РЗИ да организира поставянето на обозначителен знак за карантина върху входната врата на жилището.



Още по темата: общо новини по темата: 14912
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/2486 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Borbata-s-COVID-19-vuv-Varna-i-oblastta-produlzhava-s-novi-razporedbi-944956
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.