Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Окончателно забраниха ГМО в детските храни у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 08.06.2020Коментари ()860
©
Парламентът одобри окончателно новия Закон за храните, с който цялостно се уреждат изискванията към безопасността на храните, тяхното производство, реклама, транспортиране, търговия и др. Законодателното предложение дойде от правителството.

Със закона се въвеждат и регулации по отношение на генетично модифицираните храни. Пускането им на пазара ще става след получаване на разрешение от Европейската комисия съгласно действащия еврорегламент за съдържащите ГМО храни и фуражи. Заявлението ще се подава до земеделското министерство или до компетентен национален орган на друга страна – членка на ЕС, които трябва да го препратят за разглеждане до Европейския орган по безопасност на храните.

Изрично е записано, че се забранява в детски храни да се влагат продукти и съставки, които се състоят, съдържат или са произведени от ГМО. Няма да бъде позволено и участието на деца в рекламирането на ГМО храни. Нарушаването на изискванията за употребата на ГМО от физически лица ще се наказва с глоба от 25 000 до 35 000 лв., а при повторно нарушение – от 35 000 до 70 000 лв.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Okonchatelno-zabraniha-GMO-v-detskite-hrani-u-nas-973512
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.