Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Транссексуален осъди България на най-високо ниво, не му давали да си смени пола
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 10.07.2020Коментари ()1656
©
Европейският съд по правата на човека осъди България заради това, че родните власти "без основателна причина" са отказали на транссексуален български гражданин да си промени пола.

Й. Т. е жена, която е родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнава мъжката си сексуална идентичност и започва да води социален живот като мъж с мъжко първо име. От 2008 г. жалбоподателят живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативният съд отказват да удовлетворят искането на транссексуалния мъж. Аргументът е, че публичният интерес не допуска подобно разрешение, но без да се уточни какъв точно е публичният интерес в този случай.

Европейският съд смята, че Й. Т. неоправдано дълго време е бил поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и силно безпокойство". Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото. С лихвите сумата набъбва до над 15 000 евро, или около 30 000 лева.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Transseksualen-osudi-Bulgariya-na-nai-visoko-nivo-ne-mu-davali-da-si-smeni-pola-982392
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.