10 000 българи се консултираха на горещия COVID телефон в последните 14 месеца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:11 / 09.07.2021
1750
10 588 българи потърсиха безплатна медицинска помощ и консултации на горещата телефонна линия на Националната пациентска организация, създадена в рамките на COVID Алианс – инициатива на Националната пациентска организация, която обедини здравни експерти, индустрия и пациентски общности и граждански организации в търсенето на адекватен отговор на предизвикателствата пред пациентите в условията на ограниченията от COVID-19.

Данните за дейността показват, че за 14 месеца (17 април 2020 г. – 31 юни 2021 г.), в които линията оперира, най-много консултации са извършени от лекарите, ангажирани с лечението на COVID (3079), както и по въпросите за ваксините и ваксинопрофилактиката срещу вируса (3516 консултации).

Информация и консултации на телефона относно заболяването предоставяха медици, ангажирани с грижата за пациенти на първа линия, а на въпроси относно ваксините отговаряха имунолози и епидемиолози. 1246 са обажданията на линията, обслужвани от ендокринолозите от Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев“.

1386 българи са потърсили кардиологична телефонна помощ от лекарите от Клиниката по кардиология в ИСУЛ, а близо 600 са обсъждали емоционалните проблеми с психолозите на линията. 589 пациенти са се обърнали към консултантите по онкологични въпроси. 109 жени са се консултирали относно рака на маточната шийка, неговата превенция и лечение.

На горещата телефонна линия консултации предоставиха 29 лекари, 1 пациентски консултант и 2 психолози.

Изводите, които могат да бъдат направени за типа обаждания, постъпили на горещата телефонна линия, са:

Значителна част от обажданията бяха свързани с информация относно симптомите на COVID и контрола на болестта в домашни условия или на хроничните заболявания при наличие на COVID.

Много обаждания не бяха свързани с COVID-19, а се отнасяха до системни проблеми, датиращи преди извънредната епидемиологична ситуация;

Пациентите нямат диалог с лекарите си, търсят информация за заболяването, която не са получили от своя лекар.

Всеки осми пациент имаше нужда от посредничество пред здравните власти – за приемане за лечение, приемане по спешност в болница; намиране и доставка на лекарства от ЕС или в страната, закупуване на лекарства на пациенти без доходи; осигуряване на информация за скъпоструващо лечение и др.

Психологическа помощ се предоставяше основно на самотноживеещи възрастни хора, такива останали без работа, със симптоми на тревожност и депресивни състояния от изолацията; жертви на насилие.

В рамките на COVID Алианса Националната пациентска организация създаде и развива информационния сайт www.covid.npo.bg, където регулярно се публикува актуална и достоверна информация относно разпространението на COVID-19 и необходимите мерки за предпазване от инфекцията.

Безплатният телефоннен номер 0800 10 515 прекрати дейността си от 1 юли 2021 г., като Националната пациентска организация ще го рестартира при усложняване на епидемиологичната обстановка и потвърждаване на необходимостта от телефонно консултиране за пациентите с хронични заболявания.

Националната пациентска организация организира събитие, в рамките на което благодари на лекарите, предоставяли консултация и подкрепа на горещата линия, по време на която екипът на НПО изрази своята благодарност на част от медиците.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).