10 000 лева глоба за незаконно пълнене на газови бутилки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:53 / 10.03.2015
647
105 инцидента с газови уреди са станали от началото на отоплителния сезон. Това съобщиха за Нова тв от "Пожарна безопасност и защита на населението". Работна група от няколко институции подготвя солени глоби за нерегламентирано пълнене на туристически бутилки. Освен за газстанциите, за първи път санкции се предвиждат и за клиентите, които нарушават закона.

Секунди невнимание водят до катастрофи. Взривът на битова газова бутилка е способен да избие панелни стени, да изпепели цял апартамент, заедно с хората в него.

Преките пострадали рядко имат шанса да разказват след това. Славка осъзнава рисковете, но от седем години ползва битова газ. Бобът на котлона кипва по-бързо, а пък сметката е по-поносима. За бутилката се грижат децата. Славка няма представа дали за тези седем години тя е минала преглед.

Дефектен винтил е една от най-честите причини за взрив. Ако го забравим в затворено помещение, започва да тиктака една страшна бомба. И при първата искра всичко наоколо става на пепел.

През 2014 година инцидентите с уреди на пропан-бутан са били 239. От началото на отоплителния сезон те са 105 с 33 пострадали.

Готвените нови глоби ще атакуват най-честото нарушение. Масова практика е туристическите бутилки да се зареждат незаконно на газстанции. Глобата за газстанцията в такива случаи ще скочи до 10 хиляди лева.

Освен това газовите бутилки ще трябва да преминават преглед не веднъж на 8 години, както е в момента, а всяка година.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).