Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
10-годишната Зара се нуждае от средства, за да се изправи на крака!
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 19.07.2022Коментари (0)767
Когато се родила преждевременно преди 10 години, лекарите не възлагали надежди на Зара. Днес, въпреки диагнозата хидроцефалия, момиченцето укрепва физически, изрича думички. Всичко благодарение на упоритостта на майка й и ежедневна целодневна рехабилитация, за която помагат добри хора, от които сега Зара отново има нужда.

Зара се ражда преждевременно. Преди 10 години. Че живота й няма да бъде лесен, майка й разбира две седмици след раждането. Тогава получава и предложение - да се откаже от нея.

"След висока температура и мозъчен кръвоизлив, започна да събира вода в мозъчните пространства. Казаха ми, че тя има хидроцефалия. Извикаха психолог, който да разговаря с мен, защото тя е с тежката форма на заболяването, който даде много ценни съвети, в кавички, да се откажа от нея. Казах, че дори не искам да коментирам и че нямам време да отделя за подобен тип разговор", спомня си пред Нова телевизия с огорчения майката на болното дете Йорданка Стефанова.

Следват осем операции - за поставяне, а после и подмяна на клапа, която да отвежда събралата се в мозъчните пространства течност. Първите си две години Зара прекарва в болница. А следващите са белязани от още операции и ежедневна целодневна рехабилитация. За успеха на рехабилитацията лекарите били скептични заради неразвития, по думите им, мозък на детето.

"Тя беше едно мигащо човече, което нямаше почти никакви емоции, не реагираше нито на болка, нито плачеше. Нямаше никакво зрение. Отиваме на преглед неврологичен и чувам: "Какви красиви очи има, жалко че няма да види никога светлината!" Беше с абсолютно некоординирана глава. Едната й ръчичка също беше абсолютно неподвижна. Аз бях сигурна, че тя има някакъв капацитет, защото реагираше докато й говоря. И реших, че аз ще продължа да ходя, по един или друг начин. Няма да е по клинична пътека, ще бъде скришом, на частно", разказва майката.

Днес Зара вече е опровергала прогнозите. Има развито частично зрение, разпознава майка си, изрича думи, подава предмети. Има обаче още дълъг път да извърви. От две години рехабилитацията се провежда в чужбина, а сега й предстои и още една операция - осемнайста по ред. Предвижда се поставянето на импланти по протежение на гръбначния стълб, като офертата, получена от Турция, е в размер на 47 хиляди евро.

Тъй като живеят сами, доскоро майка й работела, а баба й я гледала. Откакто са в чужбина обаче, разчитат на дарения - от дарителска платформа, дарителска сметка и благотворителен базар, като всеки приход и разход майка й отчита надлежно.

"Без тази операция тя няма шансове да се изправи на крака, защото тялото не е подготвено за това. Нямам мечта със сигурност да учи, защото съм наясно с менталния проблем, който имаме. Искам просто някога, когато мен ме няма, тя да може сама да се обслужва. Да може да се изкъпе, да си напазарува и да се нахрани - нищо друго. Това са неща, които на нас са ни даденост, но специално за Зара това е борба", казва Йорданка Стефанова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: