Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
100-грамово устройство щеше да спаси живота на Ѕо€н ѕетров
јвтор: ≈кип Varna24.bg 22:49 / 17.05.2018 оментари (1)1620
Ѕо€н ѕетров не усп€ да спечели и тази битка. ѕланината този път не го пусна по път€ обратно надолу. ¬ Ѕългари€ се развихри невиждана интернет истери€ около велики€ български алпинист. «ариха ни с излишно емоционални изповеди на хора, които дори не са го познавали.

«атънахме и в хейтърски коментари

- защо толкова се вълнуваме за един обикновен авантюрист, при положение, че има толкова гладни деца, възрастни хора и т.н.

√лупавите хора никога н€ма да свършат на тази зем€, но безпристрастната истина е, че за Ѕо€н си заслужаваше да се вълнуваме и да не го забрав€ме. »стори€та му би тр€бвало да е

личен пример за тълпите от отча€ни и нещастни хора

ƒори сега, когато вече почти н€ма надежда да бъде открит жив, той пак е пример.

¬ъпреки всички предупреждени€ той реши сам да атакува върха, съзнавайки прекрасно какво може да му се случи. јко можеше по н€какъв свръхестествен начин да се свърже с нас, със сигурност би забранил на близки, познати и фенове да съжал€ват за него. Ќищо чудно, че роднините му и сега остават на крака и не спират да повтар€т, че техни€т любим човек е останал там, където винаги е искал да бъде.

»звън философските разсъждени€ остава въпросът какво точно се е случило с велики€ ни алпинист по път€ нагоре на хималайски€ осемхил€дник Ўиша ѕангма. —лед публикуването на всевъзможни версии на този етап най-достоверна изглежда тази, според ко€то ѕетров е пропаднал в пропаст, покрита със сн€г.

≈дин от най-опитните шерпи, помагащи на алпинистите

от чужбина да покор€ват Ўиша ѕангма, см€та, че това се е случило н€къде между лагер 3 и сами€ връх. “очно там планината предлага

смъртоносни капани за своите гости

и най-лекото отклонение от маршрута може да се окаже фатално.

—амо че отклонението от маршрута не бива да бъде см€тано за огромна грешка, тъй като изкачването на този осемхил€дник прилича на туристически поход до „ерни връх. ¬ремето може да се влоши внезапно и да да намали видимостта почти до нула. ¬€търът, снегът и мъглата силно ограничават възможността на алпиниста да се движи по уж безопасни€ маршрут нагоре.

»стината е, че Ѕо€н ѕетров тръгва към върха точно в такова лошо време и като нищо може да е попаднал в ледена цепнатина, от ко€то н€ма излизане. —лед неговото изчезване започна обществена дискуси€ какво точно е накарало ѕетров да пренебрегне собствената си сигурност и да атакува върха при крайно рисковани метеорологични услови€.

ѕо този въпрос се изказаха предостатъчно слабо подготвени по темата хора, но имаше и специалисти, които се опитаха да об€сн€т прибързаните действи€ на опитни€ алпинист.

ѕред журналиста ќгн€н √еоргиев организаторът на фаталната експедици€ ћохан Ћамсал об€сни, че ѕетров е поел риск с времето.

—поред него иде€та на Ѕо€н е била през ц€лото време

да действа соло, без да ползва шерпи, въжета

или допълнителен кислород. Ќа практика това не е новост в мисиите на българина, тъй като той по принцип е предпочитал да се катери сам, за да следва собственото си темпо.

ѕри подобно катерене обаче се увеличават многократно рисковете и когато не може да разчиташ на чужда помощ, би тр€бвало да си максимално сигурен в своите възможности и външните фактори. » все пак Ѕо€н ѕетров тръгва към върха, въпреки че времето е лошо и останалите членове на експедици€та предпочитат да изчакат подобр€ване на атмосферните услови€. ћохан Ћамсал има об€снение за поети€ от наши€ алпинист риск.

"Ѕързаше, защото го чакаше експедици€ към ≈верест, организирана от нас. Ѕо€н беше включен в не€. ѕланираше на 3 май да атакува върха, на 4 май да се върне в лагер 2 и на 5 май да слезе, твърди организаторът на последната за Ѕо€н ѕетров експедици€. “ова може би е единствената сериозна грешка на алпиниста ни, въпреки че от удобното кресло или масичка в парка е лесно да се обсъждат и разнищват грешките на човек, който е тръгнал да покор€ва

едно от най-негостоприемните места на планетата

¬ тази връзка ћохан Ћамсал не обвин€ва, а единствено съобщава факти, за да бъде сглобена ц€лостната картинка. “ой н€ма об€снение защо българинът предприема соловата си миси€, без да вземе сателитни€ си телефон. ¬ Ѕългари€ б€ха изказани мнени€, че алпинистът е решил да се лиши от устройството, за да бъде максимално лек по път€ нагоре. ќпитните катерачи режат и етикетите на дрехите си, за са изхвърл€т още н€кой и друг грам излишно тегло, пише "24 часа". —ателитни€т телефон и батериите със сигурност са щели да тежат на ѕетров, който тръгва нагоре без кислород и помагачи.

≈дин от най-известните алпинисти в света об€сн€ва точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника. »талианецът —имоне ћоро изчисл€ва, че ако сателитни€т телефон тежи

300 грама, то те се умножават по

10 000 стъпки

 оето от сво€ страна излиза 3 тона допълнително усилие. ћоро признава, че и той сами€т е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изостав€ допълнителни€ чифт чорапи. Ќо винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишни€т италианец категорично подчертава, че не см€та за грешка решението на Ѕо€н ѕетров да не вземе със себе си устройството за комуникаци€. » признава, че шансовете за оцел€ване на Ѕо€н ѕетров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, ко€то набира все по-гол€ма попул€рност сред алпинистите. —тава дума за устройството "»н –ийч" на "√армин", което тежи 100 грама и може да предава съобщени€ за помощ. Ѕлагодарение на него спасителните екипи много по-бързо щ€ха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат.

—ловосъчетанието "јко беше взел модерната джаджа, щеше да е друго...", в случа€ изглежда крайно неуместно.

¬ планината

н€ма "ако"

¬сичко се случва и никой не може да бъде максимално подготвен за опасностите. ќще повече че по времето, когато Ѕо€н изчезва, се развихр€ силна бур€, ко€то можеше да заглуши и най-модерната техника за прослед€ване чрез джипиес сигнала.

¬нимание заслужават и думите на вече споменати€ организатор на експедици€та с участието на Ѕо€н ѕетров, според който той въобще не е имал намерение да изостав€ сателитни€ си телефон. ћохан Ћамсал см€та, че това е сериозно отклонение от първоначални€ план на български€ алпинист. “ой е цен€л своето средство за връзка по време на соловите си походи в планината. » все пак не го взема със себе си, когато тръгва да покор€ва Ўиша ѕангма.

—ериозно недоумение буди и фактът, че палатката му е намерена отворена и с натрупал се сн€г вътре. «акон за опитните алпинисти е да вдигнат ципа, преди да тръгнат на поход. Ѕо€н ѕетров не го е направил, което извади на б€л св€т верси€та, че той може да е изл€зъл от своето платнено укритие и в този момент да е пометен от лавина. ¬ ден€ на неговото изчезване обаче

не са регистрирани лавини

ƒо редакционното приключване на бро€ спасителите в планината правеха последни усили€ да разберат какво точно се е случило с Ѕо€н ѕетров. ѕланината засега крие как са преминали последните минути живот на велики€ български алпинист, който спечели толкова много други битки. » този път той не загуби. ќстана завинаги там, където се чувстваше истински свободен и щастлив.ќще по темата: общо новини по темата: 44
25.04.2019 »
09.02.2019 »
30.12.2018 »
23.06.2018 »
04.06.2018 »
25.05.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
јко баба беше с дръжка, щеше да е мъжка рЯШБ
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћай 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
√ригор ƒимитров на турнири през 2019 г.
Ѕургас под обсада заради главорезите на ћитьо ќчите
–ибарското пристанище на  арантината
≈вроизбори 2019
–емонт на бул. "Ћевски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: