100 пациенти гаснат, лекарството им на склад

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 13.06.2015
622
Скъпо лекарство стои на склад, докато хората, които се нуждаят от него гаснат, пише вестник "Телеграф". Причината са бюрократични пречки, които които отлагат плащането му от здравната каса, алармираха пред изданието близки на пациентите с миелофиброза.

Така единственото алтернатива за болните е да плащат по 13000 лева месечно, ако искат да се сдобият с медикамента и да удължат живота си. Баснословната цена обаче е непосилна за повечето пациенти.

Става въпрос за около 100 души, страдащи от рядката болест, която покосява костния мозък. Заболяването миелофиброза представлява сериозно увреждане, което нарушава нормалното производство на кръвни клетки в организма. В резултат се стига до частична загуба на костния мозък, увеличаване на далака и черния дроб.

От заболяването страдат предимно възрастни хора, като за съжаление при много от засегнатите то прогресира много бързо. Някои от тях в последствие могат да развият и тежка форма на левкемия, като всичко това излага живота им на риск.

От няколко години болните имат шанс за лечение чрез нов медикамент, който е преминал редица клинични изследвания. Според експертите лекарството Jakavi помага значително в терапията и на практика удължава живота на болните.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).