Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
1000 българи чакат присаждане на орган, по 200 не дочакват
Автор: Екип Varna24.bg 13:06 / 12.10.2014Коментари (1)555
©
Поне 1000 българи чакат в момента за присаждане на орган, защото медицината е изчерпала всички други средства да им помогне.

Всяка година се прибавят нови 300 души, а 200 не дочакват спасителната трансплантация. Това е официалната равносметка за България в Европейския ден на донорството и трансплантациите.

Повече от 85 на сто от българите в регистъра имат нужда от бъбрек, обясни д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Реално от бъбречна трансплантация се нуждаят около 3000 от общо 3400 души на хемодиализа, но по различни причини те не са поискали да бъдат включени в официалния списък на чакащите трансплантация, каза за "24 часа" проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество.

За черен дроб чакат 44-ма българи, за сърце 20, за бял дроб 8, като един от пациентите се нуждае едновременно и от сърце. Петима се надяват да им присаждат панкреас, а един - тънко черво.

В листите на чакащите в държавите от Евросъюза има общо над 61 000 души и всеки ден 12 от тях излизат от списъците завинаги, но не защото са били трансплантирани.

Два пъти повече операции по присаждане са направени тази години у нас и на практика няма случай на отказ от близките на хора в мозъчна смърт да дарят органите им. Благодарение на този жест 48 души са получили шанс, без който са били обречени.

Най-много са присадените бъбреци. У нас успешни към края на първата година са 88% от трансплантациите, до 80% в края на третата година, до 70% в края на петата и до 52% в края на 10-ата година. Това обобщи проф. Емил Паскалев, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница и председател на Българското нефрологично дружество.

За Европа данните са средно с 5% по-високи за всеки от периодите. Обяснението е, че в повечето държави водещите критерии за избор на терапия са медицински, докато у нас има ограничения - от избора на лекарства до възможностите за прилагането на скъпи, но ефективни методи.

Повечето хора с трансплантирани бъбреци се наблюдават в Александровска болница.

В най-лошо състояние пристигат трансплантираните в Пакистан българи, обясни проф. Паскалев. Половината от тях имат срив още в първите месеци след връщането си. В азиатската държава няма пречки за лесно сдобиване с орган. Но се прави компромис със съвместимостта между донора и човека, който ще живее с бъбрека му. Освен това оперираните в азиатската държава се връщат без медицински документи.

Усложненията и терапиите след трансплантации са един от фокусите на продължаващата до 12 октомври национална конференция по нефрология. На нея специалистите обсъждат най-новите медицински подходи при болестите на бъбреците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изпивайте на гладно сутрин по 1 чаша вода! 30 минути по-късно още една чаша вода! Само така ще разкарате уплътнилата се през нощта жлъчна течност. А точно от тази течност се зараждат "пясъчните" зрънца - зародиши на бъдещите камъни в жлъчката, бъбреците и т.н. Същата тази вода изпита сутрин на гладно е крайно необходима и за нормалното пълноценно функциониране на черния дроб! Тези 2 чаши вода всяка сутрин ви гарантират здравето на тези вътрешни органи и бизнесът за тези трансплантации ще премине на някакво минимално равнище.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: