Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
105-годишен пловдивчанин в отлична форма издаде тайната
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 11.02.2020Коментари (0)1354
©
105-годишният Александър Николов е сред доайените на пчеларството у нас. И до момента почетният председател на дружество "Акация 1899" е в добро здраве и физическа кондиция благодарение на любимата си храна – меда.

Тъй като живее в центъра на Пловдив, всяка сутрин след закуска дядо Сандо, както го наричат най-близките му, отива на Малката главна, присяда на някоя пейка и наблюдава оживената пешеходна зона. След това към обяд се прибира вкъщи, като изкачва само с помощта на бастуна си 72-те стъпала до своето жилище. За тайната на дълголетието си обяснява, че никога през живота си не е преяждал, а през последните 11 години спазвал стриктен режим, който го избавил от високото кръвно и всички следващи от него старчески неволи.

И до момента 105-годишният пловдивчанин се храни изключително разумно, като предпочита да хапва по малко, и то все полезни храни. Вече 11-а година той обядва, закусва и вечеря почти с еднакво меню, но въпреки това не се лишава от нищо. Хапва си всичко, което обича и му е вкусно, но същевременно не преяжда и щади стомаха си.

Така например закуската му всяка сутрин е ябълка с мед, орехова ядка и малко сирене. След това си прави една чаена чаша млечно кафе, както самият той го нарича. И дава рецептата за своето млечно кафе – 3 части прясно мляко и 1 част вода, което изпива, похапвайки 2-3 бисквити. На обяд предпочита порция пилешка супа и допълнително си хапва бекон или шницел, а за десерт не отказва парче торта.

За вечеря изяжда варено яйце, 5-6 хапки тахан халва и 1 купичка мляко с ориз. А ако още е гладен, си дояжда с няколко лъжици кисело мляко. Казва, че 30 години е страдал от язва, а организмът му се е преборил с болестта, защото никога не е пушил и минал на здравословен режим.

"Никога не съм палил цигара. Продавал съм ги, но никога не съм посегнал да запаля. Не съм преяждал. Обичал съм труда и работата, казва столетникът. Много пъти съм умирал и съм оживявал. През 1934 г., като ме арестуваха и ме вкараха в затвора, много ме биха", разказва дядо Сандо за първия си арест и затвора. Тогава бил на 22 години и бил войник.

Осъдили го заради комунистическа дейност в казармата и бил обявен за враг на царя и отечеството. Получил 8 години и 4 месеца затвор, но заради амнистия бил пуснат по-рано, през 1936 г. Заминал за София, където станал сладкар, и там се запознал с Никола Вапцаров. Втори път бил съден през 1941 г., когато получил 15 години затвор отново по политически причини. На 8 септември 1944 г. бил освободен.

Постъпил в армията, където се пенсионирал като подполковник, и се захванал с пчеларство, пише "Ретро". Над 25 години е бил председател на пловдивското пчеларско дружество и въпреки преклонната си възраст и до днес не отказва съвети на младите си колеги пчелари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: