120 души на месец търсят изчезнал стаж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:25 / 02.10.2017
1492
Всеки месец около 120 човека търсят липсващия им по документи стаж за пенсия. Това показва проверка на "Монитор" сред консултантски фирми.

"Най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 мои клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия", обясни пред "Монитор" пенсионният консултант Стефан Колев.

Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за "дупка" в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка. Практиката на пенсионни консултанти показва, че най-често пред проблема с липсващ стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на тези фирми, за да докажат, че са работили в съответната фирма. Намирането на липсващите документи, доказващи положения труд, може да бъде поверено на пенсионните консултанти, което излиза между 50 и 150 лв.

"Има случаи, в които търсенето на стаж може да отнеме година. Затова доста хора с липсващ до 12 месеца осигурителен период се оказват от тази процедура", обясни пенсионният консултант Марин Николов. В подобна ситуация е попаднал 50-годишният му клиент Димитър, който не може да се възползва от ранно излизане в заслужена почивка заради липсващ стаж. "По документи му се губят година и половина стаж за втора категория труд, без която не може да излезе в пенсия", разказа Николов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).