Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
15 българи са влезли в затвора заради нарушена карантина
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 26.01.2022Коментари (1)1350
©
15 човека са влезли в затвора, след като са били заловени от властите да нарушават мерките на карантината, установи проверка на "Телеграф“. Всичките са го направили доброволно, като са сключили споразумения с прокурор, които са били одобрени от съда. Мнозинството са лежали в затвора по 3 месеца, а един все още изтърпява едногодишна присъда.

Сред прегрешилите има немалко хора, които са били поставени под карантина, но са отишли да пият в бар, веселили са се по дискотеки, правили са залози в игрални зали. Мнозинството обаче са хора, които просто са отишли до магазина, за да си купят хляб, или до аптеката за лекарства. Някои са ходили на лекар, но без да имат необходимия зелен коридор от РЗИ. Има и човек, който, въпреки че е с наложена карантина, бил хванат да разхожда кучето си в градинката пред блока.

Над 1200 души са осъдени само за неспазване на мерките на карантина през последните две години, откакто върлува COVID-19 у нас. Числото е още по-голямо с осъдените за неспазване на мерките като цяло – не носене на маски, посещение на заведения или търговски обекти без зелен сертификат и др. Близо 800 души са осъдени през 2020 г. за нарушаване на карантината, като 8 от тях са влезли ефективно в затвора, а над 240 са с условни присъди. Останалите са се разминали само с пробация за срок до 3 години. През първата година, в която върлуваше коронавирусът, са образувани 3253 разследвания за нарушаване на карантината. На съд са предадени 971 души. Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни акта, 474 споразумения и 2 предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Оправдани са 12 души.

През 2021 г. нарушителите на карантината са наполовина. От образувани 400 наказателни дела 381 приключват с осъдителна присъда. Най-често налаганите наказания са "пробация“ или условна присъда, а 7 от делата са завършили с наказание "лишаване от свобода“ за подсъдимия, което е дошло след споразумение с прокурор. По закон нарушителите ги грози до 5 години затвор и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева. 14 от осъдените са се разминали сравнително леко, само с по тримесечни ефективни наказания, а един е тикнат в затвора за 1 година. Това е и един от последните случаи на осъден нарушител у нас. Става дума за 36-годишен мъж от Търговище. Той се е прибрал от Германия през ГКПП Дунав мост при Русе на 6 юни и е бил поставен под задължителната карантина за 10 дни. Мъжът обаче три пъти е бил спипван от патрул на полицията извън адреса си, в близко до къщата му заведение, както и в хранителен магазин. И трите пъти бил предупреждаван, но така и не спрял да нарушава забраната. Накрая униформените го заловили и предали на съд. Мъжът е сключил споразумение да лежи година в затвора, ще плати и 10 000 лева глоба.

23-годишен младеж от Вършец под карантина бе спипан да се забавлява в игрална зала в курортния град. Мъж на 42 години пък стана клиент на прокуратурата, след като органите на властта го сгащиха да си разхожда ротвайлера пред блока, вместо да стои под ключ 10 дни в апартамента си. Поставен под карантина шофьор на ТИР пък придружи с личния си автомобил линейка заради сина си, който бил откаран в болница след алкохолно натравяне. Тираджията бе осъден условно и глобен с 20 000 лева. Брат натопи брат си, че не спазва карантината в Горна Оряховица, след като се върнал от Германия. Мъжът обаче бе оправдан, след като се установи, че има психически отклонения, а назначената комплексна експертиза потвърждава, че подсъдимият е със "сериозно увредена способност да разбира свойството и значението на извършеното и възможността да ръководи постъпките си“.

Завърнал се от Германия българин от Попово, който се прибира на 14 април 2020 г. и е поставен под двуседмична карантина. Още в деня на прибирането му полицейска проверка го заварва пред блока му, където той обяснява, че "не бил наясно с началната дата на поставянето под карантината“. Съставен му е предупредителен протокол, след което на 17 и 19 април униформени отново установяват, че мъжът излиза от дома си. Обяснението му и двата пъти е едно и също – отивал е за цигари. Решението му е тримесечна ефективна присъда при първоначален строг режим и 10 000 лв. глоба. Преди дни Районната прокуратура в Пловдив е осъдила 41-годишен мъж от село Христо Даново, че на 6 септември 2021 г. е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората – COVID-19. Мъжът се връщал от Германия, като преминал през ГКПП Видин. Той пътувал с лек автомобил. При влизане в страната служители от РЗИ-Видин му издали предписание за поставяне под карантина за срок от 10 дни. На 10 септември 2021 г. полицейски служители установили, че не спазил карантината, като посетил хранителен магазин в село Христо Даново. Осъден е на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 10 000 лева. Безработен мъж от монтанско село нарушава карантината си. Осъден е на три месеца условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. Посоченият от него адрес е домът му в Крива бара. Два дни след прибирането му приятели го търсят, за да закара бебе на лекар до съседния град Брусарци. Докато лекарите спасяват детето, мъжът отива да зареди гориво. По пътя го спира полицейски патрул и става ясно, че мъжът е нарушил карантината си.

Взимаме зелен коридор с разрешение от РЗИ

Болни, които са поставени под карантина, могат да вземат зелен коридор за посещение при лекар, ако състоянието им се влоши. За целта обаче те трябва да се обадят в Регионалната здравна инспекция, за да предупредят, че им се налага да напуснат адреса, на който са карантинирани. След това трябва да позвънят и в съответното Районно управление. По този начин те получават зелен коридор и могат да напуснат дома си, за да потърсят медицинска помощ. Когато се върнат, те отново трябва да се обадят в районното. Това е единственият начин заразените да излязат от карантина, без да подлежат на наказание за нарушаването й.

Тарикат полага безвъзмезден труд

Нарушител на карантината бе осъден от Районния съд в Хасково да полага общественополезен труд. Тарикатът се върнал от Нидерландия, стоял два дни под карантина и на третия вече не издържал и отишъл в близко заведение да удари едно питие. За негова зла участ обаче в този момент в заведението пристигнали инспектори от РЗИ и униформени от МВР, за да проверяват за зелени сертификати. Така тарикатът бил хванат, че е в нарушение на 10-дневната си карантина.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.03.2022 г.
0
 
 
По големи глупости не бях чувал
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: