Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
18 митнически пункта ще получат ново рентгеново оборудване до март 2025 г.
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 07.11.2022Коментари (0)471
©
Агенция "Митници“ е одобрена от Европейската комисия и стартира мащабен проект, финансиран с европейски средства, за доставка на ново сканиращо оборудване и изграждането на централизирана система за обмен на рентгенови изображения, съобщават от Митниците.

18 митнически пункта ще получат ново рентгеново оборудване в рамките Проект, финансиран от Инструмента за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) на Европейската комисия. В началото на октомври Агенция "Митници“ и Европейската комисия подписаха Грантово споразумение, с което беше одобрено проектното предложение на българската митическа администрация. Изпълнението на проекта започва от 01.11.2022 г. и ще приключи до края на март 2025 г., като оборудването ще бъде в реална експлоатация не по-късно от 30 април 2025 г.

Чрез Грантовото споразумение ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща система. Новата техника за рентгенова проверка ще бъде осем различни вида според спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен транспорт на палетиран товар, за ръчен багаж, пратки и др. Оборудването ще бъде свързано в новоизградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация.

Общият бюджет на проекта е 40 262 987 евро без ДДС, от които 80% или 32 210 390 евро са безвъзмездно финансиране от Инструмента за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) на ЕК.

Инструментът за финансова подкрепа беше създаден с Регламент (ЕС) 2021/1077 от 24 юни 2021 г.

Той цели подкрепа на Митническия съюз и митническите органи при изпълнението на мисията им да защитават финансовите и икономическите интереси на Съюза като едновременно с това улесняват законната стопанска дейност. Чрез Инструмента се предлага възможност за хармонизиран и равностоен митнически контрол като по този начин ще се избегне отклоняването на потоци стоки към най-слабо оборудваните пунктове.

Постига се повишаване способността на държавите членки да реагират на предизвикателствата, породени от постоянно развиващите се глобални бизнес модели и вериги на доставки, рязкото нарастване на електронната търговия, увеличаването на цифровизацията и необходимостта от подобряване на устойчивостта срещу кибератаки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: