2 млрд. лева ще са нужни за довършването на АМ "Хемус"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:00 / 19.05.2017
9220
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че за довършването на магистрала "Хемус" по индикативни данни необходимият ресурс е повече от 2 млрд. лева, като 22,8 млн. лева за тази година са осигурени с ПМС от януари за стартиране на два участъка, с които първоначално ще има избрани изпълнители за авансово финансиране по техните договори, предаде БНТ.

Допълнително от бюджета са осигурени още един милион лева за разплащане на проектирането на строителството. Продължава работа за финансово осигуряване на проекта, като се търсят различни варианти, включително и въвеждането на тол таксата, каза министърът.

Той уточни, че финансирането за първите 9,3 км по трасето от п.в. "Боаза" към Ябланица е осигурено. Чакаме да мине процедурата по обжалването пред ВАС и сключваме договора, каза министърът и отбеляза, че от 96 млн.лева заложена цена, офериращият е предложил и спечелил с цена 55 млн. лева, като икономията на средства ще се използват за нови участъци.

Участъкът п.в. "Белокопитово" към п.в. "Буховци" е в процедура по провеждане на тръжна процедура и отваряне на ценовите оферти на кандидатите, каза министърът и предположи, че и в този случай може да постъпят жалби. Финансиране за авансови плащания е осигурено и по двата договора от бюджета на АПИ, каза министърът.

Той изтъкна, че при въвеждането на тол таксите на годишна база ще има между четири и пет пъти по-голям ресурс за рехабилитация и строителство на нови пътни отсечки.


Виж коментарите (0)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).