2 вместо 3 средни заплати за чужди IT спецове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
16:23 / 13.04.2016
1525
Чуждестранни IT специалисти от трети страни ще бъдат наемани у нас по т.нар. бърза писта, ако работодателите им предлагат възнаграждение от поне 2 средни заплати за страната. 

Това решиха депутатите, като приеха на второ четене нов Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност. Така на практика те намалиха парите за чуждите експерти, които ще работят у нас със Синя карта, тъй като първоначалното предложение на вносителите от социалното министерство бе за три средни заплати. Окончателното решение означава, че за тези позиции трябва да се предложи поне 1787 лв. на експерта от Молдова или Украйна например, а не както се предвиждаше - близо 2700 лв.

Въпросът предизвика разгорещен дебат в пленарната зала, като депутатите се разделиха не по партиен принцип, а по ресори. "За" запазване на по-високите прагове настояваха законотворците от социалната комисия. 

Средната заплата през миналата година в IT сектора е била 2000 лв., изтъкна Светлана Ангелова от ГЕРБ високите нива на заплащане в тази сфера. И подчерта, че въпреки това е имало 1500 позиции в IT сектора, които след многократното обявяване на конкурси, пак са останали незаети. 

Доводът на депутатите от икономическата комисия срещу по-високото възнаграждение пък бе, че подобни заплати могат да си позволят само компании в столицата и не бива да се пише закон, който ще се прилага само в София. Мнозинството в залата прие техните мотиви и по предложение на Делян Добрев от ГЕРБ бяха разписани двете заплати.


Източник: Монитор

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).