Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
20 хиляди малки есетри, пуснати по Дунав, стигнаха до Черно море
Автор: Пламена Николова 10:11 / 16.07.2019Коментари (0)1069
©
Първите от 20-те хиляди есетри, които природозащитната организация WWF пусна в река Дунав миналия месец, вече достигнаха Черно море. Тримесечните рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене в средата на юни. За един месец те изминаха разстояние от 570 километра и увеличиха пет пъти теглото си. Това е знак, че макар и да са отгледани в аквакултури, те се адаптират добре в естествената си среда, а зарибяването може да бъде определено като успешно, коментират от WWF. Природозащитната организация призова рибарите от три държави по течението на Дунав да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи.

"Колегите от WWF в Румъния и Украйна предварително подготвиха местните рибари. Те им обясниха, че провеждаме зарибяване и е възможно да засекат малки екземпляри от вида руска есетра. Ако това се случи, рибарите са получили инструкции, да ги върнат обратно във водата и да ни сигнализират. До този момент сме получили три сигнала – два от България и един от Украйна, в непосредствена близост до Черно море. Ние също следим миграцията на малките рибки от нашата точка за мониторинг край село Ветрен, близо до Силистра“, коментира Стоян Михов, ръководител на практика "Води и Биоразнообразие“ към WWF България.

Част от рибките са уловени от учени и пуснати обратно в реката в украинския участък от делтата на река Дунав преди няколко дни. Рибките са вече с дължина над 20 см и тежат почти 50 грама, което е пет пъти повече от теглото при пускането им.

Другата добра новина е, че в момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море, което дава надежда, че и останалите есетри могат да избегнат опасните мрежи и да достигнат безпрепятствено Черно море.

Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.

Руските есетри, които някога са били най-разпространеният вид есетрови риби по Дунав, днес са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени диви екземпляра в река Дунав. Новото пускане на рибки обаче носи и нова надежда за укрепване на популациите.

Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява този на човека – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат десетина години преди нашите руски есетри да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими от бракониерство. Затова трябва да пазим тях и техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: