20 кораба заклещени в замръзналите води на Дунав

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 28.01.2017
991
Ледено поле по Дунав. Реката започна да замръзва още преди две седмици, като по-заледено беше повече край Силистра, а по-малко край Русе, съобщава Нова телевизия. 

Ледът е обхванал цялата река. Дебелината е различна, тъй като от горното течение не реката постоянно прииждат късове лед, които се натрупват и образуват невероятна по обем ледена маса. Именно по тази причина е почти невъзможно да се направи прогноза кога корабоплаването ще бъде възстановено. 

Около 20 кораба са заклещени в участъка село Попина - Силистра вече почти 2 седмици. С всеки от тях постоянно се поддържа радиовръзка. Периодично операторите от контролния център на системата "БУЛРИС" в Русе разговарят с капитаните на корабите. Засега е ясно, че корабите разполагат с хранителни запаси. От началото на блокадата има един инцидент с разболял се моряк, на който е оказана медицинска помощ. 

Според хората, които следят трафика по реката, докато ледът е неподвижен и стабилен няма опасност. По-страшното ще стане, когато ледените блокове се разпукат и тръгнат по течението. Хипотетично е възможно да ударят кораб, да предизвикат дори катастрофа между два кораба. 

По подобен начин река Дунав се е заледявала общо 28 пъти от 1900 година насам. Най-дългото замръзване е продължило над 3 месеца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).