Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
21 факта, които не знаете за България
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 18.04.2024Коментари (0)873
©
Популярната страница за пътешествия The Travel Bible има редовна рубрика, в която за дадена страна по света отделя по 21 любопитни фактa. Дойде ред и на България.

Публикацията е озаглавена "21 факта, които не знаете за България". За нас тези факти са известни, но пък винаги е интересно да разберем какво знаят другите за България.

Ето ги:

1. България е дом на едни от най-старите човешки селища в Европа, като данни за цивилизация датират отпреди 6 000 години (б.р. - става дума, разбира се, за Пловдив, но в оригиналната публикация във фейсбук това не е споменато)

2. Българският език е част от славянската езикова група, използва кирилицата, създадена от братята българи Кирил и Методий (б.р. - в публикацията на Travel Bible на няколко пъти се споменава, че те са българи, нещо за, което все още нямаме напълно сигурни доказателства) през IX век.

3. България е известна със своите разнообразни и зашеметяващи природни пейзажи, сред които величествени планини, златни плажове по Черноморието и и живописни долини

4. Рилският манастир, разположен в Рила планина, е една от най-емблематичните забележителности на България и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своята средновековна архитектура и ункални стенописи

5. България има богато културно наследство, повлияно от своето тракийско, гръцко, римско и османско минало, отразено в традиционната музика, танци, кухня и фестивали.

6. Розовата долина в Централна България е известна с производството на висококачествено розово масло, използвано в парфюмите и козметиката по цял свят, което печели на България титлата "Световна столица на розата"

7. България е една от най-старите държави-производители на вино в Европа, с дълга история на винопроизводство, датираща от хиляди години и е известна с уникалните си сортове на грозде и отделни лозарски райони.

8. Българският йогурт, познато още като "кисело мляко", е известно със своята гладка текстура и пробиотични свойства, приписвани с допринасянето за дълголетие и доброто здраве.

9. Столицата на България София е един от най-старите градове в Европа и е дом на многобройни исторически забележителности от различни епохи, музеи и живо улично изкуство.

10. Траките, древна цивилизация, обитавала територията на днешна България, е оставила след себе си впечатляващи археологически обекти, сред които Тракийската гробница на Казанлък и Тракийското светилище Перперикон.

11. България е рай за планинари. Предлагащи възможности за туризъм, ски, скално катерене и еко туризъм в националните паркове и защитени територии като Национален парк "Пирин" и Национален парк "Централен Балкан"

12. Белоградчишките скали, естествено скално образувание в Северозападна България, разполагат с зашеметяващи скали от пясъчник и скални образувания

13. Българската традиционна кухня е вкусна и ароматна, с ястия като баница, кебапче (шишче на скара), шопска салата (освежаваща салата, приготвена с домати, краставици, чушки и сирене).

14. Кирилицата, разработена от българските братя Кирил и Методий през IX век, се използва от много славянски езици, сред които руски, сръбски и украински.

15. България има богато културно наследство от фолклорни и традиционни занаяти, включително грънчарство, дърворезба, бродерия и тъкане, съхранява се и отбелязва в музеи и занаятчийски работилници

16. Българското Черноморие е популярна туристическа дестинация с красиви плажни курорти, древни морски градове и археологически обекти като Несебър, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

17. Разнообразната диви животни на България включва редки видове като евразийски рис, кафява мечка и източен имперски орел, защитени в националните паркове и природ

18. Тракийската гробница на Свещари, друг обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разполага с забележителна гробница в елинистически стил и изискани мраморни резби, датирани от 3 век пр.н.е.

19. България има богата традиция на народна музика и танци, с живи изпълнения, показващи красиво и сложно изработени носии, ритмични стъпки и традиционни инструменти като гадулка (струнен инструмент) и кавал (дървена флейта).

20. Българската православна църква, неразделна част от българската култура и история, има хиляди църкви и манастири, разпръснати из цялата страна, някои от които датират от Средновековието.

21. България е известна със своите живи и цветни фестивали и тържества, като Кукериския фестивал, където участниците носят сложни костюми и маски, за да прогонят злите духове и да донесат късмет през предстоящата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: