25 000 в "болнични" покрай 3 март

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:37 / 29.02.2016
825
25 000 души си взеха болнични от понеделник до сряда, за да си осигурят цяла седмица почивни дни заедно с официалните празнични дни около 3 март, показа проверка на "Монитор". Най-честата диагноза, която фигурира в болничните листове, е грип, независимо че този сезон се разминахме лесно със заразата, а епидемията бе епизодична само в четири области. Личните лекари издават листове срещу 20 лева. Независимо че те все още се пишат на хартия, веднага се вкарват и в електронната система на Националния осигурителен институт.

Оказва се, че нашенецът, независимо че постоянно мрънка от безпаричие, предпочита да се скатае от работа и дори да загуби, тъй като болничният, когато е за по-малко от пет дни, се плаща само 80 на сто, коментираха лични лекари.

Тази година българинът ще работи 124 дни, почти два месеца му се събират от отпуски, официални празници и болнични, показват данни на Института за пазарна икономика. У нас официалните почивни дни са 13, като в това число не влизат тези около тях, които се отработват. По бройка ни води единствено Япония с 16, във Великобритания те са 8.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).