25 години от началото на демократичните промени в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:59 / 10.11.2014
431
Днес се навършват 25 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. на пленум на ЦК на БКП се гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Отстраняването на първия в държавата се смята за начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика. Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като "конституционна смяна" на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и "тихата революция".

Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г. 

Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в зала "Георги Кирков" в Партийния дом.

Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран. 

На 7 ноември, на прием в съветското посолство, Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. 

На срещата тримата искат неговата оставка. Тодор Живков приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена. 

Под натиска на съветския посланик Шарапов, който оценява като грешка съгласието за отлагане, "чавдарци" отново искат среща с Живков.

На срещата, състояла се на 9 ноември 1989 г., Джуров, Станишев и Йотов настояват оставката на Тодор Живков да се осъществи на настоящия, а не на следващия пленум на ЦК. 

Поставен под такъв натиск, Тодор Живков се съгласява да подаде оставка. На заседанието на Политбюро, започнало в 17.00 часа на 9 ноември, Тодор Живков поставя въпроса за неговото освобождаване от поста генерален секретар на партията. 

Против неговата оставка се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов. 

На пленума на 10 ноември е гласувана оставката на Тодор Живков. На негово място е избран Петър Младенов.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
по предложение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се ...
Старша сестра Райкова: Липсата на медицински сестри у нас е пробл...
Вицепрезидентът награди Българското неделно училище "Св. св. Кири...
По-високи цени на краставиците, сиренето и пилешкото
Млада българска поетеса получи голямо международно признание 
Как да изчислим колко дни работим само, за да си платим данъците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).