Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
250 000 българи са без зъби
Автор: Екип Varna24.bg 08:29 / 09.07.2015Коментари (0)682
© Impact Press Group
В страната тече процес на тотално обеззъбяване. 250 000 българи са без зъби, децата на 5 години вече имат средно по 4 кариеса, хората на 40 г. ще изгубят средно 5 зъба в следващите десет години. Тревожната статистика беше изнесена по време на кръгла маса в парламента, посветена на проблемите на денталната медицина.

Стряскащите данни обхващат още децата, където се откриват големи поражения върху току-що поникнали зъби. При децата на 12 години кариесите са средно 3, а при тези на 18 - 6. Причините за проблемите при малчуганите са най-вече неустановените хигиенни навици, каза детският дентист проф. Милена Пенева.

Тя констатира и занижен родителски контрол върху оралната хигиена на децата. Неправилното хранене при подрастващите също е виновно за проблемите със зъбите. Причината е най-вече в многото употреба на въглехидрати и газирани напитки и в недостатъчната консумация на мляко, плодове и зеленчуци.

13% от българите над 60 години са тотално обеззъбени, стана ясно от друга презентация. Причината за падането на зъбите са кариесът, парадонтитът и лошата орална хигиена, обясни д-р Попова. Хората с ниско образование и ниски доходи губят зъбите си по-бързо.

Голям процент от хората с проблеми на зъбите променят хранителните навици. 33% се затварят в себе си, а 35% се притесняват да се усмихват, стана ясно още от презентацията, посочва dnes.bg.

В над 10 области в страната няма нито един дентален специалист - ортодонт или дентален хирург. Останалите специалисти са в пенсионна възраст. Това пък съобщи шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.
При откриването на кръглата маса пък шефката на парламента Цецка Цачева открои основните проблеми в денталната медицина - недостатъчно подготвени на брой кадри, недостатъчно средства и ниска стоматологична култура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: