Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
30 юни е срокът за публикуване на Годишните финансови отчети в Агенцията по вписванията
Автор: Екип Varna24.bg 12:01 / 14.06.2017Коментари (0)1451
©
През изминалата 2016 г. са били съставени 10 187 броя актове за установяване на административно нарушение на фирми във Варна и региона и на ръководни лица в тях, които не са изпълнили задължението си за публикуване на Годишен финансов отчет (ГФО) за 2015г. За да се избегнат подобни случаи, от НАП Варна напомнят, че всички предприятия, регистрирани по Търговския закон, трябва до края на юни 2017 г. да заявят за вписване и представят за обявяване в търговския регистър Годишен финансов отчет за 2016 г.
Задължени да обявят годишните си отчети са дружествата с ограничена отговорност (ЕООД, ООД), акционерните дружества, едноличните търговци, командитните дружества и събирателните дружества. Фирмите без дейност през отчетната година също са задължени да представят ГФО до 30. 06. 2017 г., като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговския регистър. 

Предприятията, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) не публикуват отчетите си в Търговския регистър, а в специализиран интернет сайт или в печатно икономическо издание. Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.
В закона за счетоводството са предвидени високи санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували финансов отчет. 

За ръководителя на предприятието - глоба от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв.
Публикуването на ГФО може да бъде извършено във всяко териториално поделение на Агенцията по вписванията или по електронен път чрез електронната система на Агенцията. Изпращането на ГФО и останалите документи по пощата е недопустимо поради изискването, самоличността на подателя да се провери. 

При подаване на заявления по електронен път се ползва 50% намаление от държавната такса. За целта обаче, търговецът трябва да притежава квалифициран електронен подпис. По електронен път могат да публикуват годишни отчети и съставителите (счетоводителят, изготвил и подписал годишният отчет), както и адвокати, като за целта те трябва да са изрично упълномощени и да притежават електронен подпис.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: