Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3600 на опашка за старчески дом у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 24.11.2017Коментари (0)1534
©
3600 възрастни у нас чакат за място в старчески дом, показват данни на Националната стратегия за дългосрочна грижа за 2018 - 2021 г. 

Най-голям наплив има за легло в специализирана институция за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция.

"В тези институции някой трябва да умре, за да се освободи място", коментираха пред "Монитор" социални работници. В края на май 2200 възрастни са били в списъците влизане в някои от 54-те дома за хора с деменция, психически или ментални проблеми. В същия момент 240 от тези чакащи са били настанени в психиатрични болници.

"Това са лица, настанени преди повече от година в психиатрия и които нямат нужда от активно лечение. Те не могат да бъдат изписани поради липсата на жилище, на близки или роднините им не желаят да се грижат за тях се казва в плана за изпълнение на стратегията. Една от промените, която се предвижда в бъдеще, е изграждане на междинни интегрирани здравно-социални услуги между болниците и старческите домове. При постъпването на самотен възрастен в лечебно заведение медиците ще сигнализират дирекциите "Социално подпомагане" за човек в нужда. Така още докато възрастните са в болница, социалните служители ще търсят в каква услуга да ги настанят.

Планът за изпълнение на стратегията за дългосрочна грижа предвижда още в следващите 3 години да бъдат закрити 10 от институциите за хора с увреждания, в които не се полагат добри грижи за възрастните. За настанените в тях около 750 възрастни ще бъде направена индивидуална оценка на потребностите. Социалните ще търсят възможности част от тях да бъдат върнати при близки и роднини. Тези, които не могат да бъдат реинтегрирани в семейството си или нямат такова, ще бъдат настанени в къщички, в които ще живеят с още 10 - 12 човека.

Според плана в следващите 3 години ще бъдат изградени 6 нови дневни центъра за хора с деменция и още 68 за хора с различни психически разстройства. Изграждането им ще струва над 41 млн. лв., осигурени от оперативна програма "Региони в растеж".
В дневните центрове над 2000 нуждаещи се ще получават почасови услуги от рехабилитатори, социални работници, логопеди и психолози. Други 17 000 хора с увреждания пък ще получат помощ от същите специалисти в дома си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: