Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
38 чифта очила, извадени от дъното на кладенче
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 11.02.2024Коментари (2)3483
©
“Хората идват и търсят помощ най-вече за очите си" - това сподели в предаването "Туризмът на фокус" с водещ Ася Александрова игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

“Манастирът носи името, което има откакто е създаден. Има повече от осем вековна история. Създаден е на едно място, което е недалеч от върха на планината Черна гора, на която е разположен. Там името му е Църногорски, така както е местното наречие. Като преди 200 години, след като е бил разрушен малко преди това е възстановен, но преместен на сегашното си място, на 2 км на северозапад от върха. И както е възприето от тези, които са го възстановили носи името и празника на патроните, които има още от самото си основаване. Това са двама лечители, които църквата почита. Това са светии от първите векове на християнството още, които са живеели в Мала Азия, и които са известни с това, че помагат на хората, когато имат заболявания, молят се пред тях и получават благодатна помощ. Не случайно в манастира има и Аязмо, тъй като е известно и така почитанието на християните към такива извори, които се считат под покровителството на различни светии, на Света Богородица и на други светии, като чудотворни".

Разкажете ни за Аязмото, хора с какви здравословни проблеми се надяват лековитата вода да им помогне?

"Може би най-добре за това свидетелства фактът, че досега като сме почиствали и то само в продължение на последните около 7-8 години говоря, когато сме почиствали Аязмото, тъй като то е едно кладенче около 2,50, цялото с камък изидано и с каменно дъно. И се чисти от време на време, са извадени 38 чифта очила".

Тоест, помага на хора с нарушено зрение?

"Да, това показва, че хората идват и търсят помощ най-вече за очите си, това е останало и от преданието. Но в годините са фиксирани случаи на помощ, и то неща, които граничат с чудото, за хора болни с онкология, със ставни, ревматични болести. Има едно писмо дори, което е трудно да го прочета на една жена от Дупница, и се пази в манастира. Жената е имала изкривяване на ходило, което според нейното свидетелство, след посещение на манастира и света литургия, на един от празниците, то се е оправило".

Това е изумително, което казвате.

"Изумително е да. Ние тези неща не ги афишираме, но те се пазят в архива на манастира и са едно свидетелство, което е от първо лице, лично от хората, които са получили помощ от Свети Козма и Дамян".

Споменахте свети Козма и Дамян. Чии мощи пази Гигинският манастир и как те са попаднали в него?

"Всяка една света обител от стари векове са пренасяни и съхранявани мощи на най-различни православни светии, почитани от хората , чрез молитвата пред които мнозина са получавали благодатна помощ. Както за здраве, така и за житейски проблеми, така и по отношение лично на тяхното духовно спасение, помощ за борба с враговете. А това е едно предание, което църквата  грижливо пази, съхранява и държи на него. В тази връзка и в нашия манастир в древност са пазени мощи на Светите Козма и Дамян и на Свети Панталеймон и на Свети Теодор Стратилат, които по време на езическия режим обаче са били загубени. Запазена е била само кутията".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.02.2024 г.
0
 
 
Все чуваме за такива чудеса, но защо ли някак не мога да повярвам. Не знам. Може и да не съм прав.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: