38 лева пълнят БГ хладилник на седмица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (51)
10:05 / 11.02.2012
5630
Седмичните разходи за храна на едно обикновено българско семейство, което не слага на масата си луксозни и екзотични манджи, излизат значително по-високи, отколкото на хората в Западна Европа, показва проверка на "Монитор". Оказва се, че едни и същи покупки, които направиха за седем дни няколко български семейства в различни части на континента, стопяват най-много средства от доходите на хората, които са в нашата страна. Около 14 на сто от минималната работна заплата у нас, която е 270 лева, отиват за покупката на литър прясно мляко, четири кисели млека, по кило пиле и свинско месо (котлет), 6 яйца, килограм кренвирши, половинка кашкавал, 3 хляба и по килограм домати и ябълки. Тези стоки струваха 38,68 лева в България, като пазаруването беше предимно на промоция.

В търсене на по-евтини храни се впуснаха и кореспондентите ни в Западна Европа. Оказа се, че за немеца са достатъчни 29,25 евро за същите продоволствия. В тази страна няма официално обявена минимална работна заплата, но отскоро се водят дискусии по този въпрос, ако мине предложението на управляващите, най-малката почасова ставка ще бъде 7,79 евро. В нашия случай това означава, че човекът с най-ниска заплата ще похарчи 2% от месечните си доходи за тези покупки. Под два процента от минималната работна заплата ще даде и белгиецът, който е решил да пазарува изброените храни, защото за тази кошница с покупки излиза 28 евро, а най-ниската заплата в тази страна е 1498 евро. На Острова пък за същите покупки ще отидат 31,13 лири, което е 2,59 на сто от най-ниските трудови доходи в Обединеното кралство, които са 1200 паунда.

Оказва се, че нашите хора стават все по-предприемчиви и често от едно пиле излизат по две-три манджи. Бялото месо задължително се отделя за фрикасе или яхния, от крилата и кожата излиза супата, а бутчетата може да се изпекат с ориз или картофи.

Разходката в берлинските супермаркети показва, че да се нахраниш в немската столица, съвсем не е мисия невъзможна, дори за хората с по-ниски доходи. За 600 г свинско месо за готвене е достатъчно да заделите по 2,75 евро, а бутилка олио може да се вземе за 1,11 евро когато е на промоция. Германците също избират стоките в акция, сочат наблюденията на тамошните търговци. За да похапнат пресни ягоди от Мароко, берлинчани дават по едно евро за четвърт кило, а половинка пресни броколи е 88 евроцента. В магазините литър кола е 0,39 евро, а каса бира с 20 стъклени бутилки по половин литър е 9,99 евро, което означава, че шишето излиза по 50 цента или 1 левче.

За гостите на мразовития Берлин вероятно предизвикват почуда големите букети с цветя и саксиите, които местните носят, но и за това си има обяснение. Саксия с пищно разцъфтяло каланхое е по 1,99 евро, а само 99 цента са достатъчни за луковица разцъфтял зюмбюл. За сравнение вече доста опърпани лалета в саксия у нас струват по четири лева, а за каланхоето трябват пет лева.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (51)
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).