380 млн. долара от България са били насочени към швейцарска банка след 1988-а

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:39 / 09.02.2015
721
Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името "Суис-лийкс". 

Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни. България е на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка, информира БНР. 

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес.

Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. 

Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна имена. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал "Суис лийкс" е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проверките за нелоялни практики при организираните туристически п...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
"Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена п...
Назначиха извънредна проверка по случая с починалото 5-годишно де...
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).