420 лева става минималната пенсия от 2022 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:06 / 26.11.2021
778
Предложението на Асен Василев за повишаването на минималната пенсия от 300 на 420 лв. за следващата 2022 г. беше прието днес по време на коалицонните преговори с БСП, ИТН и ДБ.

От 1 янари 2022 г. никой пенсионер няма да получава пенсия, която да е по-малка от сегашното плащане, което включва временната добавка от 120 лв., която е заложена до края на месец декември т.г. Това предложение бе направено от Асен Василев и прието по време на коалицонните преговори. 

Съответната добавка беше гарантирана до декември, а от Коледа е гласувано увеличение на пенсиите чрез вдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишаване на минималната пенсия на 370 лв. С тази идея, отправена от Василев на практика минималната пенсия ще стане 420 лв., колкото пенсионерите взимат и сега с добавката, всички пенсии ще следват и индексацията по швейцарското правило.

Приета бе и идеята да се направи цялостен анализ на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

По предложение на Елисавета Белобрадова бе прието да се обсъди възможността и работещите майки да получават не 50%, а 100% от обезщетението за отглеждане на дете през втората година майчинство, която бе повишена до 650 лева.

Според Белобрадова не е редно само неработещите майки да бъдат подпомагани на 100%, при положение че работещите, за чиито деца няма място в яслите, плащат по 700-1000 лв. на месец за детегледачки. Ще има ваучерна система за подпомагане на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре.

Предвижда се и разширяване на възможността за алтернативна грижа за децата, когато има квалифицирани специалисти за грижа, тъй като в момента има проблем с липсата на места за построяване на детски градини. Фокусът на финансовия ресурс трябва да е към разширяване на местата.

Белобрадова посочи, че в момента майките планират така раждането на второ дете, че то да може да ползва предимството от първото при кандидатстването за детска градини. Тя предупреди, че дори се стига до цезарово сечение месец по-рано, за да се вмъкнат децата в класирането, което дава предимство.

От ИТН поискаха мерките за детските градини да бъдат в контекста на регионалната политика, да няма съсредоточаване на семейства с деца само в София.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).