4830 ученици у нас се обучават по професии за машиностроенето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 04.10.2016
2632
Министерството на образованието и науката ще обедини всички идеи на учители, бизнес и общини, за да изготви нова концепция за средното образование. Амбицията ни е да върнем интереса на учениците към изучаването на професия. 

Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на форум "Машиностроене".

В тази посока бе децентрализацията - професионалните гимназии преминаха към общините, за да може според спецификата на региона да се решава какви паралелки и професии да се откриват, посочи Стаматов.
Като добър резултат от връзката общини - бизнес - училище, той визира проект в Панагюрище. Там през тази учебна година стартира обучение по три професии от направление "Машиностроене, металообработване и металургия". Обучението е финансирано от Сдружението на предприемачите в града. 

Разширява се и дуалното обучение.
4830 ученици в момента се обучават по професии, които са нужни на машиностроенето, обяви Стаматов.
По време на форума социалният министър Зорница Русинова посочи, че липсват млади хора, които се образоват в технически и инженерни специалности.

В машиностроенето през миналата година са заети около 123 хил. души. Основната част - 65% са хора със средно образование. Един от важните проблеми е липсата на квалифицирани и мотивирани кадри, заяви Русинова.
Развитието на машиностроителния сектор е от голяма важност за българската икономика по отношение повишаването на добавената стойност, подобряване на външнотърговския баланс и на заетостта, изтъкна министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).