5 дни преди "Въздушния Шенген" от МВР увериха: Готови сме

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
12:55 / 26.03.2024
1240
5 дни преди "Въздушния Шенген" от МВР увериха: Готови сме!

Вътрешният министър Калин Стоянов, заедно с директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов и главния секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев, посетиха във вторник Регионална дирекция "Гранична полиция"– Аерогари. Целта бе на място да се запознаят и уверят в техническата готовност на "Гранична полиция" за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март т.г. Реално от тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават  единствено проверка летищна сигурност.

"Същевременно, пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка", обясни министър Калин Стоянов. Той категорично заяви, че РДГП – Аерогари са напълно готови за прилагането на шенгенските процедури по въздух .

Вътрешният министър отново потвърди категорично заявения ангажимент охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента, както и затвърждаване  на трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск.

В потвърждение министър Стоянов представи данни от водената статистика, красноречиво илюстриращи постигнатия успех в това направление. За пореден път през последното  денонощие се отчитат 29 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, на същата дата м.г. те са били 203. От началото на годината до момента – незаконни опити са 6 100, а за същия период през миналата година– близо 21 000.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово
Кола гори в района на голям магазин в Търново
Горанов каза защо не е включен в листите на ГЕРБ за изборите
Бойко Борисов в Стара Загора: Положих всички усилия да не отидем ...
Главчев отива с министри и депутати в Света гора за празника на м...
Лятната ваканция наближава – имат ли право непълнолетните да рабо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).