5 линейки превозиха 7 от пострадалите сръбски деца през граничния пункт "Калотина"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:53 / 15.08.2022
1143
5 линейки на столичната Спешна помощ превозиха 7 пострадали сръбски деца при катастрофата на АМ "Тракия" през граничния пункт "Калотина". Лекарите са работили доброволно и са се отзовали, въпреки че не са дежурни. Транспортирането на децата е организирано от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. На границата пациентите вече са поети от медицински екипи от Сърбия - от Белград и Ниш. Децата са в сравнително добро състояние, едно от тях е с травми в областта на корема.

В резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, и след осъществено взаимодействие със сръбските власти, днес бе организирано транспортирането на седем от сръбските деца, пътували в автобуса, който катастрофира снощи на автомагистрала "Тракия". Малко след 14 часа от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни. Минути  след 17 часа реаномобилите преминаха през ГПУ-Калотина в посока Сърбия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца. Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор.

"Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те  бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин", уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той благодари на екипите на полицията, пожарната и на бърза помощ, които минути след инцидента успяха да пристигнат на място. Те действаха в пълен синхрон за овладяване на ситуацията и за бързото транспортиране на пострадалите, което в такива ситуации има решаващо значение за минимализиране на евентуални тежки травми.

Вътрешният министър благодари и на гражданите, станали неволни свидетели на пътнотранспортното произшествие, които също се притекоха на помощ на пострадалите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (39):
23.12.2022 Спасителят от АМ "Тракия" получи награда от БЛС
24.08.2022 Пускат под гаранция шофьора на сръбския автобус, който се преобърна на
"Тракия"
21.08.2022 Задавяне със солета обърнало автобуса с децата на АМ "Тракия"
20.08.2022 Лекарят, първи помогнал на децата от катастрофата на "Тракия": Автобусът се преобърна на 10-15 метра пред нас
19.08.2022 Зелен коридор за ранените при катастрофата на "Тракия" сръбски деца
18.08.2022 Последни новини за пострадалите при тежкото ПТП на "Тракия"
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).