Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5 общини в България вече са част "Най-добри европейски дестинации“
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 23.12.2019Коментари (0)1849
©
Пет общини в България вече са част от мрежата "Най-добри европейски дестинации“ за здравен и балнео туризъм. Министър Ангелкова връчи приза за победителя в конкурса Община Костенец, подгласници са Ардино, Баните, Самоков (дестинация Белчин) и Сапарева баня. На церемония с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия "Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam".

Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.  

Община победител в конкурса стана Костенец с подгласници общините Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино. Един от първите проекти, по които кандидатствахме пред Европейската комисия след създаването на министерството, бе за ЕДЕН дестинации. Предните издания на конкурса бяха за културно-историческото наследство.

"За първи път печелим проект за популяризиране на балнео и СПА услугите, което съвпада с целите ни за разширяване крилата на сезоните", заяви министър Ангелкова. Общините финалисти участват активно и в 7-те балнео и СПА дестинации, които институцията създаде.

"За нас конкурсът е обща марка за просперитет в туризма, доказателство, че се движим в правилната посока - да станем още по-привлекателно място за туристите, сподели и кметът на Общината победител Костенец Йордан Ангелов.  

Плакети получиха също и ръководители на общините подгласници – кметът на Сапарева баня Калин Гелев, кметът на Ардино Изет Шабан, кметът на Баните Милен Белчев и зам.-кметът на Самоков Люба Кленова. Главният секретар на министерството Красимира Нечева връчи отличията за Сапарева баня и Ардино. ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence ("Най-добри европейски дестинации“).

Целта е да се промотират нововъзникващи и все още малко познати територии, които са разработили специфични услуги на база местни природни ресурси и инфраструктура за тези услуги. Проектът привлича вниманието към многообразието и сродните характеристики на европейските дестинации, които се включват в обща мрежа. Създава се платформа за обмен на добри практики с фокус върху социалната, културната и екологичната устойчивост. Оценяването на дестинациите протече в два етапа - по документи и след посещения на място от екипа на проекта. Успоредно беше извършено фотозаснемане, за да се подготвят брошури за дестинациите на български и английски език.  

Отличените общини си приличат по богатствата от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо наследство. В Костенец, Баните и Сапарева баня работят специализирани болници за рехабилитация с дълги традиции. Същевременно всяка от 5-те общини предлага на туристите по нещо уникално като история и артефакти. В община Костенец има три целогодишни курорта - Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани, първият - с 9 лечебни извора. Сред забележителностите са крепостта "Стенос" при прохода "Траянови врата", Костенският водопад, много екопътеки, трасета за скално катерене и пр.

Ардино впечатлява с меандрите по Арда. В местността "Белите брези“ въздухът лекува респираторни заболявания. "Дяволският мост" е шедьовър на средновековното строителство. Много туристи посещават и древните светилища Орлови скали и Адата, крепостите Асара и Боровица, пещерата "Хладилника" и др.

В община Баните освен процедури за водолечение са търсени многобройните туристически пътеки и екомаршрути. Наблизо е ловно стопанство "Кормисош". Известни са праисторическото селище Давудьово, тракийските оброчища, Римският мост и др. Край Белчин също са открити останки от римски бани. Изворите "Белчин бани" и "Белчин-Верила" са сред най-предпочитаните. В местността "Св. Спас" са намерени руини от тракийско светилище и римския кастел "Герме", които хората нарекли Цари Мали град - днес известен музеен комплекс.

Емблемата на Сапарева баня е гейзерът с температура 103°С - единствен у нас и на континентална Европа. Туристите идват тук заради уникалната природа на Рила, красотата на връх Кабул и Седемте рилски езера, водопадите, пешеходните маршрути.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: