Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 03.11.2016Коментари (0)1068
© Монитор
Фалшификаторите правили изкусни ментета дори от злато
50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте. Това съобщиха от "Национална полиция" пред "Монитор". Изкусните майстори обаче не попадат под ударите на закона, тъй като у нас все още не е нелегално да се правят копия на такива предмети.

Най-много фалшификати се изнасяли за Германия и Австрия, където ежеседмично се организирали аукциони за подобни вещи. Според статистиката от международните служби
80% от монетите, че дори и съкровищата, които са с български произход, по търговете са менте. Най-често били засичани монети с лика на Александър Македонски, Филип II, Филип III. Т.нар. стартери се продавали за по около 2000 евро. 

Много малка част от тях обаче били автентични. Повечето били дело на изкусните фалшификатори. Смята се, че майсторите ги изработвали някъде в Източна България.

"Най-добрите фалшификатори у нас са 10. Общата бройка на всички обаче е около 50. Една част от тях се занимават само с монети, други с керамики, трети с бронзови, сребърни и златни фигурки. Те са популярни в цял свят. Крият се зад различни имена и псевдоними и винаги работят чрез посредници, обясниха разследващи. Преди година те засекли дори и опит да бъде продадено златно тракийско съкровище за 200 хил. евро. Според оперативната информация то е било направено някъде около Хасково. От там бил и дилърът. Не била рядкост и появата на трайкийски съдове, за които се твърдяло, че са изровени от могили в България. 

В Мюнхен е открит например сребърен ритон от 5-и век пр.н.е. с позлата във формата на кон. Началната му цена била 50 хил. евро. Отново в Мюнхен преди години пък на търг било изкарано цяло съкровище от монети. Те били в няколко раздела и всичките били с нумизматична стойност. Според дилъра монетите са били изкопани от древните градове Месемврия - днешен Несебър, Аполония Понтика - Созопол, Деултум - Бургас, както и Анхиало - днешното Поморие.

Всичките се рекламирали като изсечени от 3-5 век пр.н.е. Цената им поединично не била много висока - 200-300 евро за бройка. Смята се обаче, че те също са били фалшиви. Единствената истинска била с рекордната стойност от 15 хил. евро. Това била тракийска монета от племето дантелети, което е населявало земите южно от Витоша, до Рила и Пирин, по течението на Струма и част от днешна Македония.
Освен по аукциони фалшификаторите пробутвали ментетата и през големи сайтове. Такъв бил и Ebay. От там дори публикували предупредително съобщение да се избягва купуването на антични предмети от български дилъри, тъй като често се оказвали ментета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: