500 000 тона мляко изтичат в сивия сектор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:16 / 13.06.2016
607
50% от произведеното краве мляко в България, или около 500 000 тона, е в сивия сектор - не е обявено и не е преработено, а е отишло на пазара през 2015 г. Това обяви пред "Труд" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му ситуацията е без промяна повече от 10 години.

"Производители се оплакват от ниски изкупни цени, но голяма част от тях, освен че са в сивия сектор, предлагат недобър продукт. Истината е, че 20-25% от предлаганото мляко е истинско, другото е компромис", коментира Присадашки. 

По думите му в България през миналата година са изкупени около 500 000 тона краве сурово мляко, а по статистика на сектора се произвеждат около 1 млн. тона. В същото време проблемите на млекопроизводителите продължават да се задълбочават.

"Изкупната цена на млякото падна до нива 30-35 стотинки за литър на едро. Ниската стойност е причина животновъди масово да фалират", коментира пред вестника Христо Даков, член на Асоциацията на млекопроизводителите от Стара Загора. 

Самият Даков, който е дългогодишен животновъд в региона и развива дейност в село Малко Кадиево, призна, че също е на път да се откаже, като в момента е намалил стадото си от 130 на 30 крави.

"На фона на рекордно ниски цени на млякото стойностите на млечните продукти в магазините не са се променили в посока надолу - повече от странно е", коментира Даков.

Изследване на асоциация "Активни потребители" отпреди месец сред редица български марки сирене установи, че в половината продукти има разминаване със стандартите, а в 6 вида има вложено палмово масло и дори нов метод за измама с добавяне на неизвестен досега субстрат за образуване на твърда маса от два пъти по-малко количество сурово мляко.

Припомняме, че с промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти Министерството на земеделието и храните ще забрани на преработвателните предприятия да използват думата "млечен" върху етикетите на изделията, които не отговарят на БДС. Промените в наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на министерството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Спиралата на борчовете и защо затънахме до над 420 млн. лева необ...
Шкварек след изтеклия запис: С кои, по-точно, олигарси се борят П...
"Кеш в торби": Изтече скандален запис между Кирил Петков, Асен Ва...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).