500 хиляди лева глоба за замърсяване на защитена територия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:05 / 09.07.2015
1046
Глобите за замърсяване на защитени територии ще бъдат увеличени от 100 000 на 500 000 лева, предложи днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Екипът на нашето министерство направи анализ на текущото законодателство и излезе с предложение за това. Санкциите по принципите на европейското законодателство трябва да бъдат ефективни и респектиращи, аргументира се Василева.

Тя съобщи, че е наложена максималната глоба от 100 хиляди лева за замърсяването в близост до защитена територия езерото Вая край Бургас. Министър Василева уточни, че "Лукойл Нефтохим" - Бургас е глобен с максималната глоба. "Бе допуснато замърсяване на територия, която е в опасна близост със защитена зона и местност. Изключително ценни видове бяха в заплаха. Слава Богу, не се допусна с това да бъде засегнато и Черно море. Ограничиха се щетите, но законът изисква съблюдаването и спазването на всички мерки за недопускането на такива щети", обясни Василева.

Както вече Varna24.bg писа, идеята за глоба от 500 000 за мащабно замърсяване бе споделена от екоминистърката още при визитата и във Варна по повод откриването на нова дестилационна система в завода Солвей соди край Девня.   

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
"Медицински надзор" потвърди, че 104-годишната жена, изписана от ...
Борисов: Ние доказахме, че другите са аматьори, за мъка на технит...
Димитър Главчев и ръководената от него делегация се поклониха на ...
В Сливен: Близо 50 деца от детска градина в града са с хранително...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).