57 години от едно от най-мащабните бедствия в най-новата история на България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:30 / 30.04.2023
910
На 1 май 1966 - та година в района на Враца се случва едно от най-мащабните наводнения в най-новата ни история. След пробив в стената на хвостохранилище във Врачанския балкан за 20 минути 500 000 тона вода, метални и скални отпадъци заливат село Згориград и голяма част от града, разказва БНР.

Почти мигновено са разрушени мостове и стотици постройки, сред които 153 къщи. Официално признатите жертви са 96 души, но и до днес се смята, че броят им е дори в пъти по-голям заради безследното изчезване на много хора по това време. 

В пресата бедствието се отразява пестеливо с единствен акцент - всеобщата държавна мобилизация за пълно възстановяване на района и изплащане на милиони левове за пострадалите и нови домове. Въпреки мълчанието за причините, още тогава е ясно, че трагедията е причинена от безстопанствено отношение.Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди, които обаче остават на най-ниско ниво. 

В засегнатото село Згориград и до днес споменът за опустошението, което променя съдбата на поколения, е активен, и за преживелите трагедията, и за родените след нея. 

Жители на селото заявиха: 

"Първи май беше официален празник и отидохме в града да правим манифестация. Това е традиция за първи май да се коли агне и хората да се веселят, но така е било писано да не могат да отпразнуват този първи май".

"Беше страшно - млади хора си заминаха, цели семейства си заминаха надолу. Много близки наши ги отнесе".

"С хеликоптери започнаха да издирват трупове".

"Аз съм от Згориград. Част съм от тази общност, която е преживяла това ужасно бедствие. Наводнението от 1 май 1966 година е оставило незаличим белег в съзнанието на хората от Згориград. Аз съм роден след това, но от разговори съм преживявал това бедствие многократно".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Корнелия Нинова: Това, което виждаме на политическата сцена е, че...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).