57% от българите дишат въздух с прах над нормите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
17:08 / 13.01.2011
2576
България се намира на едно от първите места в Европа по прилагане на на биологичното разнообразие и включване на територии в "Натура 2000", но в същото време е на незавидното последно по управление на отпадъците. Това сочат данни за България от доклада "Европейска околна среда - състояние и перспективи 2010", който бе представен днес от Томас Хенрикс, експерт от Европейската агенция по околна среда.

Около 57% от населението в България е изложено на наднормени нива фин прах. Проблемът е отдавна известен, се дължи главно на неуредените транспортни проблеми в българските градове и нарастващия брой автомобили, както и на използването на твърди горива за отопление през зимата. На въпрос дали държавата може да участва в решаването на дългогодишния проблем министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори, че отговорност на общините е да вкарват ограничения за трафика, каквито има в други страни, умни системи за регулиране на движението и др.

Според европейската директива за чистотата на въздуха, всяка държава има право на не повече от 35 превишения на нормата за концентрация на фин прах годишно в дадена точка за измерване на емисиите. Във всички пунктове за измерване на концентрациите вредни вещества в страната, обаче годишните превишения са над този лимит, посочи директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова. Поради това България рискува наказателна процедура за неспазване на нормите, обяви неотдавна ведомството.

Икономиката ни е сред тези с най-висока енергийна интензивност, а е налице и пряка зависимост между ръста на брутния вътрешен продукт и отделянето на отпадъци от опаковки, каза още Ваня Григорова.

Общините с наднормено съдържание на прах са задължени да имат списък мерки за решаване на проблема с финия прах в програмите си за чистотата на въздуха. В края на 2009 г. в отговор на запитване от България Европейската комисия отказа да даде отсрочка за изпълнението на задължението. Тогава стана ясно, че 30 общини, които имат редовни замърсявания с фини прахови частици, нямат такива мерки. ЕК даде срок на държавата до края на март да е готова с допълването на програмите. Въпреки че остават броени месеци до крайния срок, до момента никоя от тях не е предала адекватна програма, каза Караджова.

България не е единствената държава с такъв проблем - за неспазване на нормите за фин прах Европейската комисия в момента води наказателни процедури срещу 20 от 27-те страни членки, добавиха от екоминистерството. Някои от тях вече са в Европейския съд в Люксембург.

От европейския доклад стана ясно, че делът от българското население, който диша наднормени отрови - прах, азотни и серни окиси, озон и т.н. е много висок. През 2009 г. той е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 % от населението.

България е европейски "шампион" по лошо управление на отпадъците и по енергийна интензивност, отчита още докладът. Страната е с най-нисък процент на оползотворяване на отпадъците си и съответно най-висок процент на депониране - над 90 % от битовата смет. В другия край на класацията е Швейцария, където заради добре работещите системи за разделно събиране на отпадъците, компостиране и изгаряне на отпадъците за енергия в земята не се зарива никакъв битов боклук, посочи шефът на ИАОС. По енергийна интензивност - количество енергия, използвана за производство на единица брутен вътрешен продукт, България е около 5 пъти над средното за ЕС, от което българската икономика губи конкурентноспособност.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).