Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
7 години след убийството в Борисовата градина: Йоан Матев се разхожда свободно из столичните молове
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 06.06.2022Коментари (1)1389
©
Йоан Матев, който бе обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., вече от шест месеца е на свобода и с оправдателна присъда на първа инстанция. Предстои насрочване на дело пред Софийския апелативен съд, който ще трябва сериозно да преразгледа решението на градските съдии.

В основата за оправдаването на Матев от Софийския градски съд е различната оценка на допустимостта на показанията на брат му Марсел Матев. Първоначално именно по-малкият брат разкрива къде е захвърлен ножът, с който е бил прободен 15-годишният Георги.

В хода на делата стана ясно, че престъплението е извършено от скука. Просто убитото момче е нападнато на една от пейките в парка под претекст, че трябва да си даде всичките джобни. Но реално извършителят не е имал необходимост от парите, пише "Телеграф".

Дали обаче това е Йоан Матев или някой друг, така и по делото поне на първа инстанция не се доказва по безспорен начин според съдиите. След като братът Марсел първоначално сътрудничи на МВР, по-късно пред съда той се възползва от правото си да не дава показания и така измъкна брат си.

Бегач

Това де факто и стана основна причина Йоан Матев да отърве кожата и съдът да прочете присъда "невинен“. Тъкмо различната оценка на допустимостта на показанията на Марсел е в основата на оправдателната присъда.

Мотивите са на двама от съдебните заседатели, които са граждани и не са юристи, и младшия съдия Андрей Георгиев. Бившият прокурор и настоящ съдия Руси Алексиев единствено има особено мнение и настоява Матев да бъде признат за виновен. Преди точно 7 години 15-годишният Георги Игнатов бе намерен намушкан на една от пейките в Борисовата градина.

Записи на охранителните камери на БНР бяха прихванали силует на тичащ младеж по бул. "Драган Цанков“ минути след това. Тогава той бе обявен за издирване и стана известен като Самотния бегач. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по време на убийството Матев, за когото по-късно се разбра, че е бил разпознат и от съучениците си, но ръководството на училището им забранило да говорят.

След задържането на Йоан брат му Марсел даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. В показанията си Марсел дори си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г. Майка им Сребра Гаджева обаче нае суперскъпи адвокати, които успяха да пробутат версията, че Марсел е бил подложен на психически и физически тормоз, а полицаите му подсказали къде е изхвърлен ножът. Така по думите им и тестът на полиграф бил манипулиран с цел да се извлече вината на Йоан. Безспорен факт, който наклонява везните в полза на оневиняването е, че две години след убийството Йоан Матев вече беше заподозрян, но още не беше обвиняем. Тъкмо в този период брат му Марсел е бил в СДВР за изследване с полиграф.

Врътка

За да не провалят делото, разследващите се опитали да направят врътка, като прокуратурата ползвала като свидетел психоложка от МВР, която разговаряла с Марсел. Жената впоследствие дава показания пред съда, като преразказва разпита, но де факто така взети показания от свидетеля представляват нарушение на процесуалните правила. Иначе психоложката подробно описва как първоначално показала на Марсел само снимката на Самотния бегач, а той казал, че на нея е брат му.

След 20 минути тя се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, но Йоан му казал, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други дрехи и тогава той му признал, че извършил "глупост“ и наръгал случайно момче на пейка, като искал само да му вземе парите. После братът на подсъдимия посочил и близка до местопрестъплението шахта, където Йоан Матев му казал, че е хвърлил оръжието. Разпитът на брата обаче не е бил по НПК, което е съществен пропуск и така се свежда само до обикновен разговор, нямащ правна стойност.

Хуманно

В мотивите си съдът отбелязва, че право на близките на обвиняем е да не дават показания срещу него и това е принцип на хуманното начало в съвременната правова държава. От мотивите на градските съдии също така става ясно, че съдебният състав няма противоречия и е единодушен, че именно Йоан Матев е заснетият младеж, който след убийството бяга от парка, засечена е и локацията на телефона му, която е предоставена от мобилните оператори.

Безспорни са и показанията на съучениците му, че след това Матев е променил външния си вид, сменил е профила си във Фейсбук, изтрил е и снимки от него. Няма спор за съдебния състав, че именно посоченият и открит нож е този, с който е било извършено убийството.

Въпреки че показанията на Марсел са ключови за разследването, те са дадени само пред полицай, но не и пред съдия. Така в мотивите на съда е прието, че има нарушение на НПК и показанията на брата не могат да бъдат взети под внимание. А останалите доказателства са косвени и не са достатъчни за осъждането на подсъдимия. Съдиите приемат, че действително Матев е бил на пейката, където е открит мъртвият Георги. Доказано е и че ножът е негов. Но няма нито едно доказателство, че тъкмо Матев е нанесъл фаталния удар с хладното оръжие, се посочва в мотивите. Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см.

Разхожда се свободно, пазарува в мола

В момента Йоан Матев се разхожда напълно свободно, докато чака стартиране на делото на втора инстанция. Отново е възвърнал предишния си вид. След убийството на Георги видимо напълнява, а сега отново е по-слаботелесен.

Хора често го срещат да обикаля из столичните молове, където обича да пазарува. Понякога го прави и в компанията на майка си, твърдят разпознали го продавачи. Отново е продължил образованието и възстановил студентските си права в Благоевград.



Още по темата: общо новини по темата: 30
13.06.2023 »
13.06.2023 »
12.06.2023 »
16.05.2023 »
26.10.2022 »
25.10.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: