8 души са в ареста след акция на ГДБОП и Лаура Кьовеши

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 30.06.2022
797
8 души са в ареста след акция на ГДБОП под надзора на европейската прокуратура срещу организирана престъпна група за злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в Петрич, съобщава "Сега". МВР потвърди информацията. Сред задържаните са началникът и служители на Общинска служба "Земеделие". Те са в ареста със заповед за полицейско задържане до 24 часа. Ако прокуратурата им повдигне обвинения след това, може да ги задържи до 72 часа. По-дълъг арест е допустим само след съдебна санкция.

ГДБОП работи срещу групата от 2020 г., когато получава данни, че в Петрич функционира организирана престъпна група, специализирана в неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Установено е, че всяка година хората от групата прогресивно увеличават декларираните площи и животни, с което се увеличават и субсидиите им. Само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 години над 600 000 лв. субсидии.

Вчера е проведена спецакция, при която са извършени 4 обиска на лица, и претърсени са 7 леки и товарни автомобили, както и 6 адреса на територията на общините Петрич и Сандански, в това число и помещения на Общинската служба "Земеделие" в Петрич и земеделска аптека с амбулатория. Иззети са много ушни марки за животни, мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти - земеделски площи и други документи.

В момента по случая текат разпити и се проверяват животновъдни обекти.

Около 30% от животните, за които се получават европейски субсидии в България, са само в сферата на виртуалното, обясни миналия ноември пред БНР тогавашният служебен земеделски министър Христо Бозуков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).