Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
8-милионният българин обясни защо нацията ни се топи
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 22.07.2019Коментари (0)1132
©
"Докато съм жив, надали ще видя новия 8-милионен българин, но силно се надявам и мечтая поне да видя 7-милионния. Ако това се случи, значи има надежда. Както се казва, програма минимум е 7 милиона, а оттам насетне ни чакат много труд и воля за превъзпитание, за да се развиваме пълноценно като нация", сподели пред "България Днес" роденият през 1962 г. Емил Хаджиев, който на тази дата влиза в историята като 8-милионния българин.



През 60-те години на миналия век всеки девет минути в България се раждало по едно бебе. Прости сметки показали, че през 1962 година страната ни ще се сдобие с 8-милионния си гражданин. Емил се ражда на 2 април и в продължение на 24 часа фотографи не спират да снимат него и майка му. Макар че е мечтаел като всяко дете да стане космонавт, сега Хаджийски е адвокат в Пловдив, а за неговите 57 години страната ни се е стопила с над 1 милион човека. Главна причина за колапса Емил вижда в криворазбраното възпитание на младите у нас.

"Личното ми мнение е, че те израстват като егоисти и мислят само за себе си. Как после да очакваме един млад човек да има желание да изгради семейство, да е готов на компромиси и да отгледа собствени деца. За новите поколения семейството се е превърнало в бреме, а това е повече от притеснително", разсъждава 8-милионният българин.

По думите му друг фактор, който подкопава основите на човешките и семейните ценности, е консуматорското мото на хората, за които "новият бог е пари". Като адвокат Хаджиев споделя, че работата му е тясно свързана с хората, сред които вижда все повече необразовани и неграмотни.

"18-годишен идва при мен и се подписва с палец. Абсурдно е. Как да очакваш от такъв човек да притежава устойчива ценностна система и да изгради стабилно семейство и да възпита деца", с притеснение обяснява Емил.

Според адвокат Хаджиев тежката икономическа обстановка е фактор, но далеч не е основната причина за отказа на хората да създават семейства. "Скъпо е, животът винаги е бил скъп, но това никога не е спирало човека", допълва той.

Емил има две деца - момиче и момче. Дъщеря му е компютърен специалист и успешно се развива в България. Синът му, който е завършил Музикална академия, специалност тромпет, в момента специализира в Испания, като намеренията му са да се завърне в родината си и да пробва да се реализира тук.

Раждането на Емил през 1962 г. е ознаменувано с присъщите за социалистическия режим празненства и тържествени поздравления. Комитети, градски управници и армия от журналисти се изсипват както в родилното, така и в дома на родителите му. Тогавашният първи в СССР Никита Хрушчов поздравява България за 8-милионния й жител и изпраща поздравителна телеграма до семейството в Пловдив.

Дарове от властта като апартамент или луксозен съветски автомобил семейството не получава. Пред портата им обаче се появява опаковано с панделка колело тип триколка. Емил пък е обявен за почетен гражданин на Пловдив, което му давало правото на привилегии.



"Баща ми беше комунист идеалист и като такъв той отричаше всяка привилегия, която не е заслужена. За него и майка ми това, че съм се родил на определена дата, не бе заслуга и е прав", спомня си Хаджиев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: