Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
9-годишни с месечен цикъл заради Е-та и затлъстяване
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 26.01.2015Коментари (0)703
9-годишни момичета все по-често влизат по-рано в пубертета и получават първия си месечен цикъл, заради акселерацията, Е-тата в храните, прекомерната употреба на витамини и хранителни добавки.

Вместо "госпожо, може ли да пия вода" или "може ли да отида до тоалетна", напоследък в началните часове все по-често се чува и притеснителната молба, изречена тихо: "госпожо, може ли да отида да си сменя превръзката".

Драстично е намаляла възрастта на пубертета особено при момичетата, отчитат специалистите. Ако преди десетина години госпожиците получаваха първата си менструация на 13-14 години, то сега това се случва на 9-10 години. Ако майката е неглижирала тази част от живота на детето си и не му е обяснила подробно какво и защо се случва, девойката получава срив и изпада в шок, коментират пък психолози. Момичетата отказват да ходят на училище в първия ден от цикъла си, не играят в час по физкултура, затварят се в себе си и дори не споделят с приятелките си.

"По-рядко момичетата получават първата си менструация в трети клас, но масово в четвърти. Увеличават се гърдите им, драстично се увеличава и ръстът им. Децата се плашат, родителите - още повече", коментира д-р Трифон Йорданов, шеф на родилното отделение на болницата в Добрич.

Причините за твърде ранния пубертет са няколко, допълва той. На първо място - акселерацията. Следват лекарствата - витамини, за които не се знае какво съдържат; хранителни добавки, които не са известни, не е ясно какво съдържат и на кои други органи вредят; най-различните Е-та. Популярната "Е" система съдържа над 1000 продукта и едва ли някой познава всеки един от тях. Не на последно място - затлъстяването. Про­филактика на затлъстяването в детска възраст може да помогне за решаване на проблема. Само че много родители се радват на пухкавите малчугани, вместо да са загрижени.

"До миналата година за 12-годишните бе осигурена безплатна ваксина срещу рак на маточната шийка. Тази година ваксината е и за 13-годишните.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: