Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
АЕЖ: Журналистите не са само стойки за микрофони и камери за политиците
Автор: Цвети Тончева 12:11 / 11.04.2023Коментари (1)400
©
Асоциацията на европейските журналисти − България призовава политическите партии да преразгледат стратегиите си за публична комуникация и да се уверят, че те отговарят на изискванията за прозрачност и отчетност пред избирателите.

Демокрация без медии е невъзможна и партиите, които изповядват демократични ценности, трябва да демонстрират с поведението си, че осъзнават този факт. 

В петък лидерите на коалицията “Продължаваме промяната − Демократична България" обявиха пресконференция, но след това се оказа, че присъстващите журналисти не могат да задават въпроси, а са били извикани само, за да отразят изявление. Това е проява на неуважение към журналистите, които не представляват стойки за микрофони и камери, а са професионалисти и вероятно имат по-важни занимания от това просто да записват изявления или да съдействат за предаване “на живо" в обедните новини. 

Миналата сряда на пресконференция на политическа партия ГЕРБ бе обявено, че лидерът на партията Бойко Борисов няма да отговаря на въпроси, макар че впоследствие той все пак направи изключение за някои по-напористи репортери. 

Политиците не би трябвало да ограничават достъпа на медии и журналисти до свои публични събития и пресконференции. Напоследък забелязваме тревожна тенденция в това отношение. Неколкократно видяхме подобни недопустими действия за изгонване на журналисти от страна на лидера на политическа партия “Възраждане". На последното си публично събитие преди изборите лидерът на “Възраждане" изгони и журналистка от БНТ, а в следизборната вечер си позволяваше квалификации кой е и кой не е журналист. 

Вместо да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обяват накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии.

Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси.

Не на последно място, подчертаваме, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда, в която работим.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изглежда че са точно това! След като не демонстрират нищо друго! Освен да подгъзуват на събеседниците си те не правят друго! След като разглеждаш едно събитие ти трябва да го представиш и откъм Глобален Аспект! В противен случай ти се превръщаш в най-обикновен Клюкар! Колко на мен ми струват изборите и кой щял да надделее или никой нямало да надделее след като никоя от политическите платформи не предлага някакво решение което да доведе до истински реформи и реален резултат! Нещата са много по-сериозни от това Кой Феодал ще Управлява България!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: