Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
АМ "Хемус", "Черно море" и 20 обекта във Варна сред инфраструктурните приоритети за 2019 г.
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 28.09.2018Коментари (0)3830
©
2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде "зелена" светлина на проекти за близо 3 млрд. лв., чиято реализация ще продължи. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на Осмия дискусионен форум "Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“.

Топ приоритет на министерството остава безопасността на пътната инфраструктура. В момента Агенция "Пътна инфраструктура“ извършва инвентаризация на магистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на обобщен доклад ще бъдат направени анализ и разчет за необходимите средства. От няколко месеца в МРРБ се работи по завишаване на гаранционните срокове за пътищата и магистралите. Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение, каза министър Аврамова.

Тя очерта големите инфраструктурни проекти на 2019 г. Приоритет на правителството остава АМ“Хемус“. В момента се работи активно по два нови участъка от магистралата, а до края на годината се  очаква да бъдат обявени обществените поръчки за още две отсечки – от пътен възел "Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите около 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в рамките на следващите месеци щe бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ "Хемус“.

Годината ще бъде ключова и за изграждането на АМ "Струма“. Агенция "Пътна инфраструктура“ вече обяви обществените поръчки за строителство на най-тежкия участък - през Кресненското дефиле в посока София. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се очаква да е готово до края на строителния сезон, както и на участъка Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е все още спряна заради откритото древно селище край с. Покровник. МРРБ очаква становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство и ще се съобрази с него, посочи министърът.

През 2019 г. ще има напредък и по още четири ключови проекта: скоростният път "Видин-Ботевград“ и магистралата "Русе-Велико Търново“, с която са тясно свързани проектът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Има политическа воля тези проекти, заедно с АМ “Черно море“ и тунела под Петрохан, да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство. Общата им прогнозна стойност е над 3 млрд. лв., каза министър Аврамова.

Нови възможности за бизнес откриват и проектите по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. През 2019 г. по ОПРР ще бъдат в изпълнение над 400 инфраструктурни проекта, включително големите проекти на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за подобряване на градската среда, транспорта и пътната инфраструктура. Ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София, 16 образователни обекта, включително 2 университета, в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца  ще се модернизират училища и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София -  "Проф. д-р Иван Митев“.

Големи са предизвикателства във ВиК отрасъла, където със средства по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат обекти за над 1 млрд. лв.

Процедурата за кандидатстване е вече открита, подготвени са и формулярите за кандидатстване. Има готовност тръжните процедури да бъдат обявени в началото на 2019 г.

Министър Аврамова апелира за максимална мобилизация при изпълнение на проектите. Нека страната ни бъде една голяма строителна площадка, на която, както и досега - под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските училища. А МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив, каза министърът.

Министър Аврамова определи предстоящите проекти като голямо предизвикателство за строителния бранш на среща, която проведе по-късно днес с президента на Европейската асоциация на строителната индустрия Кйетил Тонинг, председателя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, почетния председател инж. Симеон Пешов и Любомир Качамаков – член на Управителния съвет на камарата и вицепрезидент на европейската асоциация. Пред гостите тя подчерта доброто партньорство между МРРБ и КСБ и посочи, че камарата е член на Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството, инвестиционния процес, жилищната политика, енергийната ефективност, регионалното развитие и стратегическото планиране. Кйетил Тонинг запозна министъра с дейността на асоциацията и обърна внимание, че нейните членове подготвят мнения и становища, които представят пред Европейската комисия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: