АМ "Хемус" готова до 2020г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (19)
09:44 / 19.07.2011
8652
Всичките близо 360 км от автомагистрала "Хемус" ще бъдат готови до 2020 г. Пътят вече е европейски приоритет и еврофондовете ще финансират изграждането му на 80 %. Останалите 20 на сто ще дойдат от българския бюджет. Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев на първата копка на новите 8 км от магистралата от Каспичан до Белокопитово.

До момента "Хемус" има изградени 73 км от Каспичан до Варна. В края на август - началото на септември ще стартира изграждането на други нови 8 км, които ще свържат магистралата със софийското околовръстно шосе.

"Хемус вече е най-важната магистрала за Европа в периода 2014-2020 година и строителството й с пари от европейските фондове ще спести на България милиард и половина евро. Честито на всички, сега е ред на експертите да си я довършат", пожела Плевнелиев. Той припомни, че предишните правителства са готвили "Хемус" и "Тракия" за отдаване на концесия и че това е щяло да коства на българския данъкоплатец общо над 16 милиарда лева.

"Абсолютно сме убедени, че за периода 2014-2020 година за българската държава тоталният приоритет ще се казва магистрала "Хемус" и нейното съфинансиране от българския бюджет ще бъде осигурено. Разбирате, че този знак на солидарност на европейската общност към нас за магистралите "Хемус", "Черно море" и петте скоростни пътя икономисва на българските граждани точно 3 милиарда лева", акцентира Плевнелиев.

Той разкри още, че идната седмица стартират два дълго чакани пътни ремонта - на отсечките Шумен-Карнобат през Ришкия проход и Шумен-Силистра. Срокът им за изпълнение е 18 месеца. За Върбишкия проход в момента пари няма, но със сигурност и той ще тръгне най-късно през пролетта на следващата година.

Финансовият министър Симеон Дянков погледна строежите на пътища и магистрали откъм значението им за културно-историческия туризъм.

Според него новите шосета щели да докарат още много чужди и наши туристи до малко известни исторически паметници. "Такава е например разградската крепост "Абритус", в която са убити двама римски императори. - важен факт за световната история", смята финансовият министър.

"На Дянков ще му дам още една длъжност - старши археолог на държавата", пошегува се премиерът Бойко Борисов, който взе думата последен.

Той уточни, че цялата магстрала "Хемус" ще струва милиард и половина евро и че е огромен пробив на правителството да осигури финансиране от еврофондовете. "Поканил съм и кмета на Варна, защото нали всички магистрали водят към Варна.

Не искам да се набърквам в спора чие пристанище е Варна, но със сигурност разстоянието Шумен-Варна по магистралата вече няма да има никакво значение", каза премиерът и пожела успех.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (19)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).