АПИ: Шофьори, бъдете подготвени за зимни условия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:36 / 14.03.2015
801
Шофьорите, на които през тези почивни дни им предстои пътуване в планинските райони на областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и София, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да се движат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват въведените ограничения и указания на "Пътна полиция", предупреждават в съобщение от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ).

Прогнозата за следващите дни на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН е за превалявания от сняг по високите части, а в сутрешните часове по високите полета на Западна България - на дъжд и сняг. За днес е обявен жълт код за четири области в страната.

Снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, пише още в съобщението.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на националната мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на националните пътища.

Междувременно около 5 милиона лева от бюджета на АПИ са предвидени за отстраняването на нанесените от природните бедствия щети по пътищата, предаде БНР.

Парите обаче са значително по-малко от необходимото за ремонтите, които се налагат от началото на годината. Въпреки това, от агенцията уверяват, че ще посрещнат най-неотложните щети.

"Реалната оценка на щетите по пътната инфраструктура ще бъде ясна едва след стопяването на снега. Отсега обаче специалистите очакват поражения най-вече по съпътстващата инфраструктура - мантинелите и отводнителните съоръжения", посочи инж. Георги Златев от АПИ.

"10-12 милиона са необходими за възстановяването на тази инфраструктура. Надяваме се, че няма да има сериозни поражения по пътната инфраструктура сега при снеготопенето, но ако такива бъдат установени, ще потърсим възможности и механизми за допълнително финансиране и осигуряване на проходимост на тези пътища", заяви Златев.

Друго съществено перо на разходите ще поемат активираните от дъждовете и снеговете свлачища.

"В зависимост от финансовата рамка, която има агенция "Пътна инфраструктура", или пък предоставените целеви средства за борба с тези неприятни геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки един от разработените проекти", допълни още той.
Тъй като средствата на агенцията са разчетени до край, средства ще се търсят и от Междуведомствената комисия. Но спешните участъци ще бъдат ремонтирани веднага.


Виж коментарите (1)

Още по темата (148):
17.01.2016 Изкарват и танкови влекачи срещу снега
20.03.2015 Следобед дъжд по Черноморието
19.03.2015 Зимата не иска да си ходи: Отново има области с кодове за опасно време
18.03.2015 Наградиха три лекарки, оказали спешна помощ в бедстващи региони
16.03.2015 Баща и син измръзнаха до смърт в Кюстендилско
15.03.2015 Зимата се завръща в сряда
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев на среща с "Прозрачност без граници": Ще провед...
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Ето колко е средната заплата за март месец според данните на НСИ
С какво трябва да сме съгрешили, за да има право работодателят да...
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).