Абсурд: Жена с диабет от 15 години вече няма право да получава безплатно лечение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:44 / 23.01.2022
1443
Жена с диабет от 15 години получи решение на ТЕЛК, с което намаляват степента ѝ на увреждане от 80 на 40%. Така тя вече няма право да получава безплатно лечение от Здравната каса.

Анелия Куманова има тежка форма на диабет от години. Първото решение на ТЕЛК ѝ дава на Анелия 80 % нетрудоспособност. Впоследствие процентите падат и стигат до 40. Дъщеря ѝ недоумява как е възможно това при положение, че няма промяна в състоянието на майка ѝ.

"Тя е диабетичка от 15 години. Доста от диагнозите, които тя има, изобщо не са описани в този ТЕЛК в момента, а тя е със всички последствия, които може от диабета. Така и тази докторка, която е от ТЕЛК - Русе, е подписвала навсякъде, че тя е инсулинозависима предишния години и тази година тя изведнъж не е Инсулинозависима, вече няма нужда от инсулина. Излиза, че тя си слага инсулин по нейно желание", коментира Атилия Мехмед.

С течение на годините състоянието на Анелия се усложнява, което налага увеличаване на дозите от инсулин.

"От 2007 една година на хапчета, след което вече на инсулин. В годините дозите и пътите се увеличават, и в момента в ТЕЛК-а пише "интензивно инсулиново лечение 4 пъти на ден", коментира Анелия Куманова.

Освен диабет, тя има проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците и краката. До миналата година е получавала инсулина си безплатно през Здравната каса. Но последното решение на ТЕЛК променя това.

От ТЕЛК не отговориха на запитванията ни каква е причината за намаляването на процента нетрудоспособност на жената.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката
Служебният премиер: Беше постигната договореност за допълнителни ...
Делян Добрев в Хасково: Не живеем в облаците като тях с пици на к...
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).