Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Абсурдно: Мъж на 63 г. със 75% ТЕЛК не получава пенсия половин година!
Автор: Екип Varna24.bg 22:28 / 14.05.2023Коментари (0)437
© БНТ
63-годишен мъж от Бургас със 75% ТЕЛК вече шести месец не си получава пенсията. Бил е принуден да изтегли няколко кредита, тъй като е останал без средства, а спешно му се е наложило лечение в болница. 

Илия Иванов страда от болестта на Бехтеров. Последно пенсията за заболяването си е взел през ноември, а това е единственият му доход. През декември остава изненадан, когато разбира, че пенсията му е спряна.

"Те ми казаха, че трябва да се явя на комисия. Документите ми бяха подготвени, но не знаех, че три месеца преди това трябва да се явя на комисия. Преди години ми пращаха писмо, а сега нямам писмо. Не знам сега в момента в България дали има някой да са му пратили писмо", разказва той пред БНТ.

Илия подава нужните документи в ТЕЛК в края на миналата година, но поради натовареността на комисията, можел да се яви най-рано през март. Явява се, получава нужните документи до седмица, но пенсия отново няма.

"Ходим по мъките, ходим в НОИ, в РЗИ ходих, казват: "другия месец, другия месец". Ето, вече шести завърших, почнах седмия месец и няма, и няма".

"Аз досега съм изтеглил четири кредита и с лихви ги давам, обаче те вече не ми отпускат и кредити, защото покривам единия, тегля другия, покрива, така, така, така, а сега се нуждая да ходя пак във Варна и в Пловдив, обаче чисто и просто това е положението", разказва Илия Иванов.

От териториалното поделение на НОИ в Бургас обясниха, че няма забавяне от тяхна страна по казуса с Илия Иванов, а дълги административни процедури, които са спазени в срок.

"Експертното решение на ТЕЛК му е издадено на 8-ми март 2023 г. Но тези експертни решения не се изпращат веднага в НОИ, а се изпращат на няколко институции, които имат право в 14-дневен срок да обжалват тези експертни решения. Оттук това решение се преглежда от медицинска комисия, която е в състава на ТД на НОИ. Тя има 14-дневен срок да провери експертното решение и го е предала на отдел "Пенсии" за работа. В отдел "Пенсии" срокът е едномесечен за издаване на разпореждане за отпускане на пенсия", обясни Енчо Жеков, директор на НОИ-Бургас.

От НОИ уверяват, че между 22 и 26 май Илия Иванов ще получи всичките си пенсии накуп. А мъжът казва, че ако това се случи, единствено ще успее да покрие кредитите си за лечение, за които вече има начислени големи лихви.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: