Аделина Радева: Измамите с лицата на известни хора са пагубни за доверието на аудиторията

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
11:49 / 06.10.2023
642
Измамите с лицата на известни хора са пагубни за доверието на аудиторията. Така Аделина Радева, тв водещ в БНТ, коментира фалшивите видеа за промотиране на лекарства с лицата на известни личности. Самата тя бе едно от тези лица. Радева коментира случилото се и реакцията си в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Приятели ми предупредиха за видео с моето лице и гласа ми, което циркулираше онлайн, месец преди аз самата да го видя. Питаха ме "Защо имаше бой в студиото при теб? На един човек му счупиха главата, какво се случва?“ Водещата не е могла да разбере за какво става дума.

"Мина време, докато разплета историята и разбера, че става дума за фалшификация онлайн. Това ми напомни за случаи, в които съм откривала уж "свои“ интервюта – написани, сякаш съм била нечий събеседник, а те не са се случвали“, даде още подробности популярната водеща.

Видеото, в което е злоупотребето с лицето и гласа на Радева, представлява уж новинарска емисия – взета е картина с логото на БНТ и с нея като водещ на новините.“ Отварям устата си, сякаш говоря аз, а всъщност изкуственият интелект е прочел думи, предварително зададени му, с моя глас. Картината внушава, че лекари и експерти се бият в студиото. Целта на фалшификацията е да продава продукт – някакво лекарство, на гърба на легитимността и популярността на познати лица. Видяхте, че премиерът Денков също е пострадал от подобна измама“, поясни още Аделина Радева.

Оказа се, че изкуственият интелект има нужда от 3 секунди, в които да чуе моя глас и да проговори с него, каза тя. "Вероятно ще се стигне до момент, в който дори човекът, с когото е злоупотребено, няма да може да познае себе си – толкова прецизен е този интелект“.

Радева напомни, че огромен е проблемът не само със злоупотребата с известните лица, но и с доверието на аудиторията – ако тя се подлъже и купи "лекарство“, рекламирано с такава измама, това може да доведе до опасност за здравето и живота на купувача.

"Има отдел за борба с киберпрестъпността, който трябва да обърне внимание на този въпрос – проблемът е, че той може да направи много малко неща. Това важи не само у нас, но и в целия свят. Регулациите са изключително важни – подобно измамно съдържание се намира в сървъри в Панама, Боливия и т.н., има алгоритъм – когато е блокиран един от тях, съдържанието се премества на други“, предложи допълнителна информация по темата Радева.

"Питам се – в ЕС с неговите регулации дори за краставиците, с еврокомисар по иновациите – стигаме дотам, че законодателството следва новите технологии и те

дълго време няма да могат да бъдат обуздани, а може би никога?, завърши разговора Аделина Радева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Посолството на САЩ в София с важно съобщение
Близо 57 000 ментета задържаха митничарите на двата моста между Б...
Ако получите такъв имейл от Инспекцията по труда, в никакъв случа...
КНСБ: Човек трябва да получава заплата от 1454 лв. нето, а за сем...
Не отваряйте и не отговаряйте на тези имейли, съветва експерт по ...
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).